Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

Instituții și organizații de cultură din țară au marcat prin manifestări diverse Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, instituite de UNESCO, pe 18 aprilie.

Reporter: La Galați este organizată o expoziție de reproduceri după cărți poștale și fotografii vechi, ce ilustrează actuala clădire a Bibliotecii Județene, fost palat al Comisiei Europene a Dunării, în diverse etape. Cea mai veche imagine datează din anul 1895.

Şi filiala de sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici desfășoară până la sfârșitul acestei luni, la Combinatul Fondului Plastic un amplu eveniment dedicat sculpturii contemporane. Expoziția este organizată în semn de recunoștință pentru contribuția sculptorilor români, unică și vitală pentru îmbogățirea patrimoniului și a culturii naționale și aduce laolaltă peste 30 de artiștii români.

Ziua internațională a monumentelor a fost aleasă și de Asociația Ambulanța pentru Monumente, ca moment de deschidere a primelor două șantiere de intervenție din acest an în județul Sibiu. Obiectivele care urmează să fie reabilitate sunt remiza de locomotive pentru calea ferată îngustă a Mocăniței de pe Valea Hârtibaciului, care face legătura între orașele Sibiu și Agnita, dar și clădirea fostei bănci Concordia din satul Fofeldea, una dintre primele bănci din mediul rural din Transilvania, transformată între timp în muzeu al satului./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 aprilie