După 250 de ani se redeschide școala de arte și meserii a Vaticanului

După 250 de ani, în interiorul zidurilor Vaticanului, se redeschide o școală de ”cunoștințe practice”. Un bagaj de cunoștințe care va fi transmis tinerilor care vor să învețe cele mai dificile, delicate și chiar uitate arte și meserii: cum ar fi cea de pietrar, lucrător în marmură, zidar, sau fierar. O nișă de cunoaștere poate unică în lume într-unul dintre locurile cu cea mai mare concentrare de opere de artă și clădiri istorice, dar care necesită și o muncă de întreținere zilnică deloc indiferentă. Miercuri, în atriumul Bazilicii Sf. Petru a avut loc inaugurarea academică a Școlii de Arte și Meserii a Fabbrica di San Pietro, promovată în colaborare cu Fundația Fratelli tutti, ceremonie prezidată de Cardinalul Mauro Gambetti, protopop al Bazilicii, fost gardian al Sfintei Mănăstiri din Assisi.
Pentru prima ediție, care a început deja în ianuarie 2023, au fost selectați 20 de cursanţi pentru fiecare dintre cele trei specializari menţionate, respectiv pietrari și lucrători de marmură, zidari, tencuitori și decoratori și dulgheri. Corpul didactic este format din personalul Biroului Tehnic al Fabbrica, din profesori din universitățile italiene și străine și din meșteri experți. Cursurile de formare ”au ca obiective creșterea profesională și personală a tinerilor meșteri și dezvoltarea deprinderilor manuale, cunoașterea materialelor folosite și dobândirea deprinderilor tehnice și tehnologice. Activitatea didactică include cicluri de lecții frontale, seminarii, tururi ghidate și vizite de studiu în diverse localitaţi italiene”.
Lecțiile se desfășoară în sălile de clasă amenajate în incinta Palazzo della Canonica, iar activitățile de laborator în atelierele Fabbrica di San Pietro, unde aspiranţii la titlul de meșteri au ocazia să exerseze în contact strâns cu experţii din Vatican. O şcoală care permite cursanţilor să se cufunde în viața Bazilicii Vaticane, ”pentru a cunoaște spiritualitatea, locurile, oamenii și organizarea acesteia”.
Directorul școlii și secretarul general al Fundației, părintele Francesco Occhetta, a explicat că începând cu luna octombrie vor fi introduse şi cursuri pentru fierar și mozaicist. La eveniment, moderat de Antonio Preziosi, directorul Rai Parlamento, a fost prezent şi ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano.www.ilsole24ore.it
https://www.ilsole24ore.com/art/vaticano-250-anni-riapre-la-scuola-arti-e-mestieri-AEXW8OJD
Articol de Carlo Marroni
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel