Proteste ale sindicaliştilor din învăţământ, în faţa guvernului

Realizator: Cătălin Gomboş – Câteva sute de sindicalişti din educaţie au protestat, marţi, timp de o oră, în faţa guvernului, nemulţumiţi de salariile actuale ale angajaţilor din învăţământ atât personal didactic, cât şi nedidactic. Sindicatele nu sunt de acord cu măsurile pe care executivul le pregăteşte pentru a reduce cheltuielile bugetare, susţinând că acestea vor avea un impact negativ asupra angajaţilor din sistem. Felicia Mocanu a stat de vorbă cu câţiva dintre protestatari:
Reporter: Pentru ce protestaţi?
-: Conform Legii 153, personalul didactic nu este inclus în această lege şi nu există drepturile la noi, la personalul nedidactic, cum le au şi ceialalţi colegi ai noştri din învăţământ.
Reporter: Cum vă descurcaţi cu salariul mic? Unde se încadrează?
-: De la 2.600.
-: Educatoare. Vom ieşi la protest până când se vor rezolva problemele.
-: Am venit să protestăm în faţa guvernului, în ideea în care am fost întotdeauna nedreptăţiţi. Educaţia a rămas mereu ultima. Ni se promite de 30 de ani mărirea procentului din PIB. Suntem subestimaţi. Am ajuns să fim ruşinea economiei româneşti, noi care educăm, noi care creăm generaţia de mâine.
Realizator: Sindicatele din educaţie au anunţat că vor picheta din nou sediul guvernului şi mâine, între orele 12:00 şi 13:00. Pe 10 mai va avea loc un marş de protest, la care sunt aşteptaţi peste 15 mii de membri de sindicat./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 aprilie)