Revista presei internaţionale, 26 aprilie 2023

“Ne aflăm, probabil, în pragul unui al treilea război mondial”. Declarația îi aparține fostului premier și președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, în prezent, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și a fost preluată de agenția britanică de presă Reuters. “Ne apropiem de linia roșie”, afirmă ministrul rus de externe, citat de ziarul italian Corriere della sera. ”Îi vom ucide pe toți cei capturați”, amenință șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, citat de același ziar.
Pare inutil să mai precizăm că toate aceste declarații se fac în contexul invaziei Rusiei din Ucraina – un conflict care continuă să se afle pe prima pagină a ziarelor străine.
Dar să vedem ce spune presa rusă despre evenimentele amintite anterior. “Dmitri Medvedev încearcă să ofere publicului occidental niște informații alternative”, este de părere un politolog rus în ziarul moscovit Pravda. În opinia aceluiași politolog, “lumea s-a cam săturat de geopolitica ruso-ucraineană și ruso-occidentală”. ‘Hiena Europei’, este titlul unui articol din cotidianul Izvestia, în care un alt politolog scrie despre “ambițiile imperialiste ale Poloniei” și despre “rolul Ucrainei în acest proces”. Iar în Russkaia Gazeta, același Prigojin susține că “nu se află printre apropiații lui Putin”. Și tot Prigojin, în ziarul independent de limbă engleză Moscow Times, afirmă că “oamenii săi nu vor mai lua niciun prizonier ucrainean”. Iar “marți, Kievul l-a acuzat de ipocrizie pe ministrul rus de externe, Lavrov, care a prezidat ședința de ieri a Consiliului de Securitate al ONU, pretinzând că apără niște principii, motivul fiind clar: atacul de ieri asupra unui muzeu din nord-estul Ucrainei s-a soldat cu cel puțin zece morți”. Și o pledoarie din ziarul german Frankfurter Allgemeine: “Atunci când justiția rusă exercită presiuni asupra criticilor lui Putin, problema nu este una doar de ordin intern. Atacurile la adresa disidenților ruși sunt deseori și atacuri împotriva țărilor occidentale, pentru că tiranii urăsc democrațiile”.

În sfârșit, o știre viu comentată este, după cum era și de așteptat, anunțul de ieri al președintelui american Joe Biden cu privire la înscrierea sa în cursa electorală pentru președinția SUA din 2024. Să începem cu presa americană, citând o serie de ziare locale. “E momentul să-mi termin treaba”, titrează cotidianul The New York Times, citându-l pe președintele american. “Ne-am înșelat în privința președintelui Biden”, opinează un editorialist în același ziar. “Istoria este de așa natură, încât dacă nu ai candida din nou, ar însemna că îți recunoști eșecul”, afirmă el. “În 2020, Biden a avut dreptate”, opinează cotidianul The Washington Post: “Americanii căutau un antidot la extremism și la învrăjbire. El nu poate susține convingător că lucrurile s-au schimbat prea mult în bine de atunci, chiar dacă nu Trump a fost la Casa Albă. Dar miza este cu atât mai clară: se pune încă problema caracterului acestei țări”. “Anunțul lui Biden vizând reînscrierea sa în alegerile din 2024 anticipează o eventuală reluare a meciului cu Trump”, estimează un alt ziar american important, The Wall Street Journal. Iar ziarul New York Post conchide acru: “În pofida numeroaselor șovăieli și gafe, Casa Albă pretinde că, potrivit fișelor sale, Biden este încă îndeajuns de ascuțit la minte pentru a face față rigorilor funcției”. Comentând același eveniment, francezul Le Monde se arată reținut, notând că “Joe Biden este cel mai bătrân președinte american. Dar, în pofida vârstei, asta nu l-a împiedicat să-și anunțe candidatura în vederea realegerii sale la Casa Albă”.
În Marea Britanie, comentariile sunt diverse. “Să ne terminăm treaba”, titrează cotidianul The Times, citându-l pe președintele Biden. Dar Daily Mail, citează opiniile a doi republicani importanți: “Biden a făcut deja mai mult rău Americii decît cinci dintre cei mai proști președinți americani luați laolaltă”, ar fi spus la aflarea veștii fostul președinte Donald Trump. Iar un alt republican de marcă, Mike Pompeo, se roagă: “Dumnezeu să ne păzească de încă patru ani cu Joe Biden!”

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR