Proiectul de lege privind învățământul universitar a primit raport favorabil

Realizator: Amalia Bojescu – Proiectul de lege privind învățământul universitar a primit marţi raport favorabil, cu amendamente, în comisia de specialitate a Camerei Deputaților. Între amendamentele adoptate se numără prevederi legate de burse pentru studenți și decontarea transportului pentru profesori. În ceea ce privește plagiatul, erorile de citare nu mai constituie abateri de la normele de etică. Petruța Dinu are detalii:
Reporter: Deputații au adoptat mai multe amendamente privind acordarea anual de burse și stagii de specializare românilor de pretutindeni care doresc să studieze în România. De asemenea, bursele sociale se cumulează cu alte tipuri de burse dacă studentul îndeplinește criteriile pentru ambele categorii de burse. Cât privește salarizarea, instituțiile de învățământ superior pot majora salariile de bază în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia, cu încadrarea în bugetul aprobat. Totodată, personalul didactic se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, iar la cererea titularului se poate menține această funcție până la finalul anului universitar. De asemenea, a fost adoptat un amendament cu sancțiuni de la 100.000 la 200.000 lei pentru persoanele care pun la dispoziția studenților, prin internet, în scopul însușirii fără drept a calității de autor, lucrări științifice, de licență, masterat sau doctorat. Un alt amendament spune că nu sunt abateri de la normele de etică, diferențele de opinie, de interpretare a datelor, de concepție și erorile materiale de citare.
Realizator: Proiectul de lege privind învățământul universitar și cel al învățământului preuniversitar intră în dezbaterea Camerei Deputaților, pentru dezbatere și vot, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Votul decizional aparține Senatului./dpop/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 2 mai)