Comisia Europeană dorește reformarea sistemului de sănătate pentru a crea o piață unică a medicamentelor

Realizator: Miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au discutat astăzi, la Stockholm, propunerea Comisiei de a reforma sistemul de sănătate pentru a crea o piață unică a medicamentelor. Comisarul Stella Kyriakides afirmă că noul sistem va permite accesul tuturor pacienților europeni la medicamente, iar prețurile vor fi echitabile, indiferent dacă este vorba de generice sau de tratamente inovative. Demersul Comisiei și al Consiliului European vine în contextul în care unele state, uneori chiar întreaga Uniune, se confruntă cu lipsa anumitor medicamente. Una dintre noutăți este crearea sistemului de alertă pentru medicamente la nivel european.
Stella Kyriakides, comisarul pe probleme de sănătate: Am propus un nou sistem de alertă la nivel european pentru a preveni epuizarea medicamentelor și pentru a gestiona bine astfel de situații în viitor. Acest sistem presupune introducerea unor planuri de management pentru stocuri și producția de medicamente. Vom crea și o listă nouă de medicamente critice la nivel european și, în anumite cazuri, vor fi create stocuri obligatorii. Trebuie să fim pregătiți pentru orice altă posibilă criză.
Realizator: Stella Kyriakides a făcut public și anunțul de astăzi al Organizației Mondiale a Sănătății conform căruia pandemia de COVID-19 nu mai este o urgență la nivel global, ne-a transmis corespondentul Bogdan Isopescu./lbadiu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 mai)