Un nou atac armat în Serbia, soldat cu opt victime

Realizator: Ciprian Sasu – Opt persoane au fost ucise și 13 rănite într-un nou atac armat care a avut loc aseară în Serbia, în regiunea orașului Mladenovac, la circa 60 de kilometri de Belgrad. Poliția a declanșat o amplă operațiune de căutare a trăgătorului, despre care spune că ar fi un bărbat în vârstă de 21 de ani. Martori citați de presa locală spun că bărbatul a intrat în conflict cu un grup de persoane care se aflau în apropierea unei școli, s-a dus acasă pentru a lua o armă automată și a deschis focul asupra lor. După atacul inițial, bărbatul a continuat să tragă la întâmplare în persoane aflate pe stradă, dintr-un vehicul aflat în mișcare. Atacul a avut loc la doar o zi după ce un elev de clasa a şaptea a ucis nouă persoane, un paznic și opt elevi și a rănit alte șapte într-o școală din Belgrad. Masacrul de miercuri a șocat Serbia și a dus la apeluri de înăsprire a legii, după cum transmite Loreta Birgean de la Radioteleviziunea Voivodinei:
Reporter: Potrivit legii, atacatorul nu poate fi responsabil penal din cauza vârstei, astfel că deja a fost internat la o clinică de neuropsihiatrie. Tatăl băiatului a fost arestat din cauza punerii în pericol a siguranței publice. Ministerului Justiției i se sugerează să ia în considerare posibilitatea modificării codului penal pentru a scădea limita de vârstă pentru răspunderea penală a minorilor de la 14 la 12 ani, prin respectarea standardelor internaționale și europene. La Spitalul VMA a fost efectuat un test toxicologic pentru a stabili dacă băiatul se afla sub influența unor substanțe psihoactive atunci când a comis crimele, iar rezultatul testului este negativ, a declarat pentru Tanjug avocatul băiatului, Irina Borovic.
Reporter: Poliția din Bosnia a anunțat ieri arestarea unui tânăr în vârstă de 18 ani, care amenințase pe rețelele sociale că va copia atacul armat petrecut la o școală din Serbia. Forțele de ordine din Federația Croato-Musulmană Bosniacă l-au reținut pe suspect în orașul Bihac din vestul țării. Adolescentul avea antecedente de amenințări și intimidare în mediile sociale, dar un dosar penal împotriva sa a fost închis anul trecut, deoarece era minor. Liceul a publicat o declarație prin care le cerea elevilor și părinților să nu intre în panică din cauza amenințărilor, arătând că autoritățile au fost informate despre situație. Șocul provocat de știrile despre tragedia de la școala din Belgrad a fost resimțit în întreaga regiune, scrie agenția Reuters./dpop/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 mai)