Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Asociaţia eLiberare a elaborat împreună cu UNICEF în România ‘Kompass’, primul Model de intervenţie pentru diminuarea riscului de trafic de persoane şi de exploatare sexuală printre refugiaţii de război şi primul Ghid pentru educarea copiilor şi a adolescenţilor din comunităţile de refugiaţi ucraineni ca să se protejeze de traficanţii de persoane. Am creat un model de intervenţie în 4 paşi şi am formulat 10 recomandări de acţiune pentru autorităţi şi societatea civilă, pornind de la vulnerabilităţile cu care refugiaţii se confruntă, a declarat Loredana Urzică-Mirea, director executiv eLiberare.

Cei 4 paşi pentru o intervenţie de succes în sprijinul comunităţilor de refugiaţi, potrivit modelului Kompass sunt: 1) Conştientizare – asigurarea rapidă şi acoperitoare a informaţiilor de care persoanele strămutate au nevoie, în limba lor sau într-o limbă străină pe care o cunosc şi pe platforme accesibile lor; 2) Sprijinirea refugiaţilor pentru a se descurca cu birocraţia locală şi pentru a putea călători în Europa, spre destinaţiile finale; 3) Elaborarea de planuri de siguranţă individuale, pentru ca fiecare cetăţean să fie protejat de riscul de trafic de persoane; 4) Asistenţă pentru refugiaţii care pleacă mai departe, în colaborare cu organizaţii din ţările de destinaţie, şi pentru cei care rămân în România, pentru a se putea integra pe piaţa muncii în mod corect şi pentru a primi serviciile asigurate de autorităţile locale.

Recomandările de acţiune se referă la: coordonarea structurilor de stat şi ale societăţii civile, pentru a evita duplicarea acţiunilor şi utilizarea Mecanismului Naţional de Identificare; descurajarea cererii de servicii sexuale care implică femei din comunitatea de refugiaţi; promovarea interesului superior al copilului; crearea unui sistem de validare a ofertelor de muncă şi cazare pentru a evita traficul de persoane; existenţa unei linii de raportare a problemelor 24/7, în ucraineană; asistenţa socială în context de conştientizare a traumei; consultări între ONG-uri şi reprezentanţi ai comunităţii, pentru prevenirea traficului şi integrare (angajare echitabilă, accelerarea echivalărilor profesionale, cursuri de limbi străine, acces la cazare sigură, asistenţă medicală, soluţii de îngrijire a copiilor şi integrare şcolară).

Construit ca o poveste cu personaje desenate, Ghidul destinat părinţilor, educatorilor, asistenţilor sociali şi specialiştilor care intervin în comunitate pentru educarea copiilor şi a adolescenţilor ca să se poată proteja de traficanţi a fost realizat în jurul unor persoane imaginare, inspirate din comunitatea ucraineană – o mamă cu 3 copii, ajunşi în România în urma războiului din Ucraina.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.