Revista presei internaționale – 10 mai 2023

Survenită în cursul zilei de ieri, 9 mai, arestarea fostului premier pakistanez Imran Khan a făcut ca, deși pentru mai scurtă vreme, atenția presei internaționale să se concentreze asupra acestui subiect. „Cine este Imran Khan?”, titrează cotidianul american The New York Times, publicația precizând că, „înlăturat de la putere anul trecut, Imran Khan a fost arestat în urma unor acuzații de corupție”. Același ziar amintește că, „după ce a părăsit puterea, Khan a fost ținta mai multor acuzații, și nu doar legate de corupție, ci și de terorism”. Un ziar local, Pakistan Observer, titrează că „fostul premier a fost ridicat de forțele paramilitare chiar din fața sediului Curții Supreme din Islamabad și dus spre o destinație care”, până la ora publicării anunțului, „rămăsese necunoscută”. Referindu-se la același eveniment, cotidianul britanic The Guardian afirmă că, „în urma arestării lui Khan, pe teritoriul Pakistanului s-au semnalat violențe, iar internetul la nivelul întregii țări a fost întrerupt”.

Dar, după cum aminteam mai devreme, prima pagină a ziarelor străine este în continuare ocupată de Ucraina și, nu în ultmul rând, de Rusia.

În privința Rusiei, dar și a Ucrainei, două vești apărute în ziarul francez Le Monde par de primă importanță. „Adunarea Națională a Franței a cerut înscrierea Grupului Wagner pe lista Uniunii Europene vizând organizațiile teroriste”. Același ziar subliniază că, „deși nu are putere de lege, cererea a fost susținută și de ministrul francez de externe, Catherine Colonna”. Și tot Le Monde afirmă că, „aflată pentru a cincea oară la Kiev după invazia Rusiei în Ucraina, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un plan menit să combată ocolirea unor sancțiuni impuse Rusiei”. Dar, dna von der Leyen nu a uitat să precizeze un lucru, și anume, că „importurile europene din Rusia au scăzut cu două treimi”.

Nepăsătoare însă, Rusia s-a aflat ieri în sărbătoare, căci, pe 9 mai, țara aniversează Ziua Victoriei sale asupra forțelor naziste. Anunțată de mai multă vreme, parada militară de ieri, din fața Kremlinului, nu a fost tocmai grandioasă. Ziarele străine au remarcat o anume lipsă de grandoare, iar titlurile unor articole vorbesc de la sine. „Rusia – defilarea de 9 Mai în ton minor”, titrează cotidianul francez Le Figaro. „Putin și discursul său de Ziua Victoriei (cu un singur tanc la defilare)”, observă ziarul italian Corriere della Sera, care mai apoi îl citează pe președintele rus spunând că „lumea se află la o răscruce, iar împotriva Rusiei se poartă un adevărat război”. În ziarul spaniol El Pais, autorul unui articol afirmă că „Putin acuză Occidentul că dorește să distrugă Rusia și leagă viitorul țării de războiul său din Ucraina”. „Nu singur, dar fără spectacol aerian”, titrează și ziarul german Frankfurter Allgemeine, acesta remarcând că „președintele s-a lăudat verbal și că, o dată în plus, el prezentat Rusia drept o victimă”.

În ziarele rusești însă, evenimentele arată altfel. Iată și câteva exemple: „De Ziua Victoriei, sirenele au urlat în toată Ucraina”, titrează cotidianul moscovit Pravda. Tot Pravda estimează că „Rusia trebuie să facă din nou limba rusă respectată în lume”. „Țara s-a reunit din nou pentru a-și sprijini eroii”, titrează și cotidianul Izvestia. „Poporul ucrainean a devenit victima unei lovituri de stat organizate din străinătate”, ar fi spus președintele rus, Vladimir Putin, citat tot de Izvestia. Sau: „Președintele Ucrainei a devenit Iuda secolului XXI, el înlocuind Ziua Victoriei asupra nazismului cu Ziua Europei”. Dar, remarcând „prezența unui singur tanc la parada de 9 Mai”, cotidianul britanic The Telegraph ajunge la o singură concluzie, și titrează: „Putin nu mai are nimic de arătat”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR