2023. május 11.

Románia az Európai Bizottság képviselőivel folytat tárgyalásokat az Országos Helyreállitási Tervről

Románia túllépte az április 30-ig kitűzött határidőt, amíg módosíthatta az Országos Helyreállitási Tervet (PNRR), most azonban az Európai Bizottság képviselőivel folytat tárgyalásokat a megállapodott javaslatok mentén. Victor Negrescu szociáldemokrata európai paramenti képviselő Strasbourgban úgy nyilatkozott, hogy az európai finanszirozás teljes menetrendje „felborult” és  egy sor új elemet kell beépíteni a megállapodásba. „Jelenleg az Európai Bizottság az uniós helyreállítási mechanizmus keretében Románia által benyújtott második kifizetési kérelmet vizsgálja”, mondotta az EP-képviselő.  Az Országos Helyreállítási Tervbe Romániának be kell építenie egy uniós programot is, a RepowerEU-t, amely az energiatakarékosságra, a tiszta energia termelésére és az energiaforrások sokszorosítására irányul. Az ország mintegy 1,4 milliárd eurót hívhat le erre a célra. Romániának újra kell tárgyalnia az Országos Helyreállítási Tervet azért is, mert közölnie kell az Európai Bizottsággal, hogy milyen beruházásokról mond le, miután az eredetileg 29,18 milliárd euró lehívható vissza nem térítendő támogatás 2,1 milliárd euróval csökkenne, mert 2021-ben Romániában nagyobb volt a gazdasági növekedés, mint ahogy azt egy évvel korábban, az Országos Helyreállítási Terv jóváhagyásakor azt előrejelezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)

Megvitatásra a szenátus elé terjesztik az oktatási rendszert megreformáló törvénycsomagot

Megvitatásra a szenátus elé terjesztik a romániai oktatási rendszert megreformáló törvénycsomagot, azt követően, hogy szerdán a képviselőház elfogadta. A két projekt lényegi változtatásokat hoz az egyetem előtti oktatásban, de a felsőoktatásban is azzal a céllal, hogy a végzősök nemzetközi színvonalat érjenek el, nyilatkozta Ligia Deca oktatási miniszter a parlamenti viták során.”Az elfogadott módosítások a romániai oktatás szempontjából fontos kérdéseket érintenek”, mondotta tárcavezető, megemlitve ezek közül az iskolai lemorzsolódás megelőzését és leküzdését, a funkcionális analfabetizmus elleni küzdelmet, a gyermekre, tanulóra, fiatalra összpontosító oktatást, az oktatási egységek biztonságának szavatolását, az oktatók jobb képzését és támogatását, valamint az etikai és deontológiai normák betartását. Másrészt, a kormánykoalíciót alkotó pártok képviselői kijelentették, hogy az oktatás területén stabil jogszabályi keretet szavaztak meg, jelezve, hogy az új intézkedések eredménye a következő években lesz látható. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a törvénytervezet ellen szavazott, azt állitva, hogy a bejelentett intézkedések nem oldják meg az oktatási rendszer problémáit, és a „Művelt Románia” projekt kudarcát jelentik. A két törvénytervezet módositására több mint ezer javaslatot terjesztettek be a honatyák, amelyből mintegy hétszázat fogadtak el. E jogszabály eseténs a döntő fórum a szenátus. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiterjedt gyakorlatot hajt végre a marosvásárhelyi román társadalom ellenállóképességének tesztelésére

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) kiterjedt gyakorlatot hajt végre Marosvásárhelyen a román társadalom ellenállóképességének tesztelésére, amely hatalmas migránshullámmal szembesül az ukrajnai orosz invázió miatt. A marosvásárhelyi gyakorlat az Európai Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Horizont 2020 program által finanszírozott projekt része. A gyakorlaton öbb mint 10 ország képviselői vesznek részt, hiszen nemzetközi szinten egy sor intervenciós intézkedést hoztak meg arra az esetekre, hogy az illető orzágok bevándorlókat fogadnak, mig most az államok közötti tapasztalatcserére kerül sor. A gyakorlat munkaértekezletek és megbeszélések keretében zajlik a migráció, a szociális segítségnyújtás és az egészségügyi ellátás szakértőivel, akik a vészhelyzetek szimulálására a modern VR-technikát alkalmazzák. Ez alkalommal bemutatkozik a SMURD „Légy felkészült” karaván és a Mobil Népességképző Központ is. A végső cél az, hogy az illetékesek meggyőződjenek afelől, hogy szükség esetén kialakitható az együttműködés a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek támogatására szolgáló források kiutalása hatékonyságának növelése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön Bihar megyébe látogat

Bihar megyébe látogat csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök, hogy megtekintse az A3-as autópálya és a Nagyvárad- Biharszentandrás közötti összekötőút helyén zajló munkálatok menetét. A miniszterelnök ellátogat a Nokian Tyres gyárba is, amely az első olyan cég a világon, amely nulla szén-dioxid-kibocsátású gumiabroncsot gyárt. A Nokian Tyres tavaly úgy döntött, hogy az ukrajnai invázió miatt kivonul Oroszországból és 650 millió eurót fektet be egy új gumiabroncsgyár felépítésébe a romániai Nagyváradon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Rozália Gănciulescu, RADOR