„Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică” (ECCC) a fost inaugurat oficial marți la București, fiind prima entitate europeană cu sediul în România care va asigura funcționarea Scutului Cibernetic care protejează întreaga UE.
ECCC a devenit „o realitate” acum aproape doi ani, iar organul lui de conducere e deja „destul de activ de ceva vreme, având ședințe, mai întâi online, din cauza pandemiei, apoi fizic”, a declarat directorul executiv interimar al ECCC, Miguel González-Sancho.
El a afirmat că va putea angaja personal doar după ce va avea o „casă”. În prezent există 14 angajați, dar numărul lor va crește constant, urmând să ajungă la 40 în 2024, a precizat el.
Sediul ECCC e găzduit de clădirea Universității Politehnice din București. Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că sediul ECCC nu este încă pregătit complet, însă autoritățile române au dorit să-l inaugureze în mod simbolic de Ziua Europei.
Acesta e și motivul pentru care presa n-a avut acces la întregul sediu, ci doar într-o zonă amenajată pentru discursurile oficiale.
ECCC va asigura funcționarea Scutului Cibernetic care protejează întreaga UE, a declarat Roberto Viola, director general al Direcției Generale Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie (DG CNECT) a Comisiei Europene.
Funcționarul UE a declarat că Europa devine tot mai digitalizată și că există multe avantaje, dar și riscuri.
„Riscul e că opozanții democrației vor ataca democrația europeană, fundația Europei și modul de viață al cetățenilor. Acesta e motivul pentru care un obiectiv principal al Europei e să rămână puternică în această zonă a securității cibernetice”, a declarat Viola.
El a precizat: „Centrul are o sarcină foarte importantă, să consolideze competența în materie de securitate cibernetică în întreaga Europă și de asemenea să devină deplin funcțional”.
Condiții în care Comisia a propus crearea unei rețele de cooperare între centre, oferind un scut de securitate care să „monitorizeze permanent mediul pentru a identifica acele vulnerabilități, astfel încât în orice moment să putem identifica și combate un atac, în caz că are loc, pentru a ne proteja activele și cetățenii”, a declarat el, adăugând că ECCC va fi răspunzător de achiziția, operarea și coordonarea acestor centre operaționale individuale.
El a explicat că ECCC va avea și echipe tehnice de intervenție rapidă.
Aceste echipe vor putea interveni oriunde în Europa, vor putea detecta atacuri cibernetice, vor putea proteja în cursul lor și le vor putea analiza, pentru ca ulterior, pe baza constatărilor, să „ne îmbunătățească sistemele, să înțeleagă ce s-a făcut, unde s-au făcut greșeli și cum pot fi îmbunătățite lucrurile pe viitor”.
ECCC urmărește să mărească capacitățile și competitivitatea Europei în materie de securitate cibernetică, colaborând cu o Rețea de Centre Naționale de Coordonare (NCC-uri) pentru a construi o comunitate puternică în materie de securitate cibernetică.
ECCC va crea și implementa, împreună cu statele membre, companii de profil și comunitatea tehnologiei securității cibernetice, un program comun pentru dezvoltarea tehnologiei și pentru utilizarea ei la scară largă în zone de interes public și pentru companii, în special IMM-uri./asuba/fmatei
[Toate cazurile de exprimare improprie și/sau redundantă sunt reproduse întocmai din textul original – n.trad.]
Articol de Cătălina Mihai (EURACTIV.ro)
Traducere: Andrei Suba
EURACTIV (Belgia), 10 mai 2023