Noaptea Muzeelor la Radio România Cultural – Live: Studio mobil al emisiunii Orașul Vorbește la MȚR și Maratonul de Poezie și Jazz

În așteptarea Nopții Muzeelor, emisiunea ”Orașul Vorbește” își va muta studioul la Muzeul Țăranului Român, vineri, 12 mai, de la ora 9:00, pentru o ediție specială dedicată acestui eveniment internațional.

Pentru că în aceeași zi, de la ora 12:00, se va deschide, la MȚR, expoziția “War Childhood Museum”, dedicată primului muzeu care documentează copilăriile afectate de conflictele armate, Daria Ghiu va sta de vorbă pe larg cu fondatorul acestuia, Jasminko Halilović din Sarajevo și cu Dragoș Neamu, coordonator proiecte Rețeaua Națională a Muzeelor, cel care a avut inițiativa aducerii acestui muzeu din Sarajevo în România.

Acesta din urmă, împreună cu șeful Secției de Educație Muzeală, Lila Passima și alți invitați, vor discuta într-un alt segment al emisiunii despre modul în care muzeele din România au început să îmbrățișeze noua definiție a muzeului, adoptată în august, 2022, de ICOM, care pune accentul pe vizitator și pe ideea de comunitate, recunoscând totodată importanța incluziunii și dezvoltării durabile

În rubrica sa, „Călător în weekend”, Dana Pitrop prezintă un muzeu inedit: “Muzeul Inocenței” din Istanbul.

În Istanbul există o extensie reală a romanului ”Muzeul Inocenței”, scris de Orhan Pamuk. Este primul muzeu din lume bazat pe o operă de ficțiune omonimă, în care sunt expuse diverse obiecte descrise în carte. Orhan Pamuk a adunat obiecte de zi cu zi din anii 70 (când se petrece acțiunea romanului), pe care le-a cumpărat din piețele de antichități sau le-a primit de la prieteni. Pe măsură ce găsea un obiect nou, îl strecura în firul narativ al romanului. Cartea și muzeul au fost gândite în tandem, astfel încât se împletesc și se completează reciproc, muzeul nefiind o ilustrare a romanului și nici invers.

În Republica Moldova, Noaptea Muzeelor se desfășoară pentru prima dată, iar specialiști din această țară vor vorbi despre evenimentele pregătite.

Apoi, pe tot parcursul zilei, Radio România Cultural va oferi ascultătorilor informații care îi vor ghida în aglomerata “Noapte a muzeelor”, astfel încât să se poată opri la evenimentele potrivite pentru fiecare.

Iubitorii teatrului vor putea vedea un spectacol la miezul nopții la Teatrul Național Timișoara sau vor face o noapte albă la Teatrul Nottara. Teatrul pentru copii și tineret “Colibri” Craiova ne propune să-l descoperim „RetroActiv“,oferind publicului o călătorie în timpul și spațiul memoriei afective în această ediție a “Nopții Muzeelor”. Despre acestea se va vorbi la emisiunea “Scena și ecranul”, cu Raluca Rădulescu.

La emisiunile dedicate muzicii și științei vom afla ce evenimente organizează instituțiile de profil, iar la ”GPS Cultural”, Roxana Păsculescu va pune întrebări curatorilor și responsabililor de instituții muzeale din toată țara, constituind, de asemenea, un adevărat ghid de vizitare pentru iubitorii artelor plastice.

Chiar de Noaptea Muzeelor, pe 13 mai, de la ora 21:00 până la ora 24:00, vizitatorii se pot opri în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București la “Maratonul de Poezie și Jazz”, ediția a XV-a, difuzat în direct de Radio România Cultural.

15 poeți și poete, nume importante din generații și geografii literare diferite, vor susține lecturi publice. Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit.