Pachetul de legi al educaţiei va intra în dezbaterea Senatului

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Pachetul de legi, care reformează sistemul de educaţie din România, va intra în atenţia Senatului, ca for decizional, după ce a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaţilor. Cele două proiecte vizează modificări esenţiale în învăţământul preuniversitar, dar şi în cel academic, pentru ca absolvenţii să atingă standarde internaţionale de performanţă, spunea chiar ministrul educaţiei Ligia Deca la dezbaterile din Parlament.
Reporter: Amalia Bojescu – Ministrul educației Ligia Deca spunea că pachetul de legi al educației reprezintă un proiect ambițios, cu măsuri de reformare a sistemului educațional. Modificările erau necesare, mai spunea ministrul, precizând că amendamentele adoptate vizează probleme importante pentru învățământul din România.
Ligia Deca: Prevenirea și combaterea abandonului școlar, combaterea analfabetismului funcțional, implementarea unei educații centrate pe copil, pe elev, pe tânăr, asigurarea siguranței în unitățile de învățământ, o mai bună pregătire a cadrelor didactice și sprijinul lor și respectarea normelor de etică și deontologie.
Reporter: Reprezentanții formațiunilor din coaliția de guvernare au susținut la rândul lor, că au votat pentru un cadru legislativ stabil în domeniul educației, precizând că rezultatele noilor măsuri se vor vedea în anii ce urmează. USR a votat împotriva proiectelor de lege. În opinia Uniunii, măsurile anunțate nu răspund problemelor pe care le are sistemul de învățământ și reprezintă un eșec al proiectului „România educată”. Tot din opoziție, deputata Simina Tulbure, din partea formaţiunii REPER, spunea că erau necesare mai multe măsuri, apreciind totuşi faptul că o parte din amendamentele depuse de această formaţiune au fost acceptate.
Simina Tulbure: Facilități de sprijin pentru organizarea cursurilor de limbă română în străinătate, implicarea elevilor capabili de performanțe în procese de reflecție asupra reformelor și transformărilor în sectoarele lor de activitate și sprijin pentru unitățile de învățământ-pilot.
Reporter: Peste o mie de amendamente au fost depuse la cele două legi, din care au fost acceptate aproximativ 700. Legile educației, vor intra pe traseul legislativ la Senat, care trebuie să dea un vot decizional./lcoman/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 mai)