În Turcia, ultima zi de campanie electorală înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică

În Turcia se desfăşoară ultima zi a campaniei electorale premergătoare alegerilor prezidenţiale de duminică.

Actualul lider, Recep Tayyip Erdogan, se va confrunta cu ceea ce a fost descrisă drept „cea mai dură provocare din cariera sa”. Liderul islamist, care nu conduce în sondajele de opinie, a luat cuvântul la un miting al susţinătorilor săi: „Duminică trebuie să protejaţi centrele de votare pentru a proteja drapelul nostru şi moştenirea martirilor noştri. Mă adresez studenţilor, femeilor, oamenilor cu dizabilităţi şi tuturor cetăţenilor acestei ţări: lucrurile ar putea merge prost la vot, însă preţul va fi foarte mare”.

Oponentul său secularist, Kemal Kilicdaroglu, va participa la un tur al Istanbulului, însoţit de primarul care l-a învins categoric pe candidatul dlui Erdogan la alegerile locale din urmă cu patru ani. Dl Kilicdaroglu a cerut sprijinul tinerilor, promiţând că va reinstitui democraţia şi că va ameliora relaţiile cu Occidentul: „Am încredere în voi. Voi lucra pentru voi, voi lupta pentru voi, voi aduce pacea şi liniştea în această ţară”.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu va obţine peste 50% din voturi, luna aceasta va avea loc un al doilea tur de scrutin./opopescu/lalexandrescu

BBC SERVICIUL MONDIAL – 13 mai