2023. május 15.

A koalíciós kormányzás folytatásáról tanácskozt ak a PNL és a PSD vezetői
Nicolae Ciucă miniszterelnök sajtótájékoztatón számolt be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bürójának ülése után. A tanácskozás legfontosabb pontja a május végén esedékes kormányfőváltás, illetve a kormányátalakítás volt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos elnöksége szintén ülésezett kedden délelőtt, erről Marcel Ciulacu pártelnök beszélt. Az RMDSZ kormányból való kilépése, illetve térvesztése is szóba került. Nicolae Ciucă miniszterelnök sajtótájékoztatón számolt be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bürójának ülése után. A tanácskozás legfontosabb pontja a május végén esedékes kormányfőváltás, illetve a kormányátalakítás volt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos elnöksége szintén ülésezett kedden délelőtt, erről Marcel Ciulacu pártelnök beszélt. Az RMDSZ kormányból való kilépése, illetve térvesztése is szóba került. Amennyiben nem sikerül betartani a PNL és a PSD között bő másfél évvel ezelőtt megkötött protokollumot, akkor szükséges a teljes együttműködés újratárgyalása – fogalmazott Nicolae Ciucă, a PNL elnöke, akinek a két párt közötti megállapodás értelmében május 25-én át kell adnia miniszterelnöki székét koalíciós társa, a PSD megbízottjának. Marcel Ciolacu PSD-elnök bejelentette, hogy továbbra is Sorin Grindeanut tartanű a közlekedési tárcánál, amely a PNL-ven megkötött protokoll szerint átkerülne a PSD-hez, azonban a liberálisok pártforrások szerint lemondanak a szállításügyi tárcáról, helyette megtartanák az európai alapok minisztériumát, a pénzügy- és az igazságügyminisztériumot. A PSD elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a koalícióban továbbra is az RMDSZ-szel közösen akar tovább haladni. „Nem folytattunk semmilyen megbeszélést arról, hogy bármelyik pártot kivegyük a koalícióból” – mondta Ciolacu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)
Június elején Romániába látogat III. Károly brit király
Nicolae Ciuca román miniszterelnök megerősítette kedden, hogy június másodikán Romániába látogat III. Károly, az Egyesült Királyság tíz napja megkoronázott uralkodója. A román kormányfőt az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt keddi tanácskozása után újságírók reagáltatták arra a sajtóértesülésre, miszerint az erdélyi ingatlanait korábban trónörökösként rendszeresen felkereső Károly hamarosan megkoronázott uralkodóként is visszatér Romániába.Ciuca megerősítette, hogy a látogatás szerepel a bukaresti kormány agendájában, és az általa vezetett kabinet az elnöki hivatallal és más intézményekkel közösen szerepel vállal a látogatás előkészítésében. Arra a kérdésre azonban, hogy hány napot tölt Károly király Romániában, azt válaszolta: nem tudja. A román lapok hétfőn meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva adták hírül a brit uralkodó közelgő látogatását, amely állítólag a bukaresti, protokolláris programon kívül Károly király Brassó megyei, Szászfehéregyházán (Viscri) található birtokára is kiterjed. Károly walesi hercegként 1998 óta rendszeres vendégnek számított Romániában, Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon egy falusi gazdaságot is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkereste. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)
Munkabeszüntetésről döntöttek a béremelést követelő oktatási szakszervezetek
Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdára a romániai oktatási szakszervezetek, ha pedig a kormány figyelmen kívül hagyja béremelési követeléseiket, jövő héttől általános sztrájkba lépnek – jelentették be keddi sajtóértekezletükön az érdekképviseletek vezetői. A közoktatásban dolgozó pedagógusok szerdán 11 és 13 óra között nem tartják meg az órákat. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség vezetői szerint a határozatlan idejű általános munkabeszüntetés ügyében referendumot rendeztek a szakszervezeti tagok körében. Múlt szerdán az oktatási szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett az oktatás társadalmi jelentőségét tükröző, az országos átlagbér szintjén kezdődő, inflációkövető bérekért Bukarestben. A tanügyi szakszervezetek már áprilisban elkezdték a tiltakozó akcióikat, 25-én és 26-án sztrájkőrséget álltak a kormány épülete előtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)
A román gazdaság 2,3 százalékkal nőtt az első negyedévben
A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2,8 százalékos volt a növekedés. A tavalyi utolsó negyedévhez mérten, a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve 0,1 százalékkal nőtt a román GDP január és március között. A statisztikai intézet módosításokat is közölt a tavalyi évre vonatkozóan, így a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2022 első három hónapjában 1,3 százalékkal, a második negyedévben 1,2 százalékkal, a harmadik negyedévben 1,2 százalékkal, a negyedik negyedévben 1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévekhez mérten. A bukaresti kormány előrejelzési szakbizottsága az idei év egészére 2,8 százalékos növekedést prognosztizált, a nemzetközi pénzintézetek azonban kevésbé derűlátók. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április közepén 2,4 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását, a Világbank szerint 2023-ban 2,6 százalékos, az Európai Bizottság szerint 2,5 százalékos, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint pedig 1,7 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)
Andrei Demeny