HABERTÜRK – Dacia Spring ar putea veni „indirect” din China

Producătorul român Dacia din cadrul Grupului Renault se pregătește să aducă în Turcia primul său model complet electric, Spring. Directorul general al Renault Mais, Berk Çağdaş, care a acordat un interviu publicației Habertürk la evenimentul organizat în Austria pentru Dacia Spring, care va ajunge în Turcia în iulie, a declarat: „Vrem să facem din Spring cea mai ieftină mașină electrică din Turcia. Brandul ne sprijină în acest sens. Dacia este conștientă de potențialul ridicat al Turciei”. Dacia Spring, produsă în China, ar urma să fie supusă unei taxări suplimentare de 40% dacă este importată direct în Turcia. Făcând declarații pe acest subiect, directorul de performanță al produsului Dacia, Lionel Jaillet, a spus că pot trimite Spring în Turcia „indirect” după ce părăsește fabrica din China.

HABERTÜRK (Turcia), 15 mai 2023 – Producătorul român Dacia, care și-a reînnoit identitatea de marcă prin schimbarea logo-ului în urmă cu doi ani, și-a accelerat și eforturile de reînnoire a gamei de modele.
Reînnoind familia Sandero în 2020 și Duster în 2021, producătorul a introdus modelul Jogger în 2022.
În afară de modelele sale cu motoare cu ardere internă, Dacia, reprezentantul român al Grupului Renault, și-a accelerat eforturile de electrificare și a dezvăluit prima sa mașină complet electrică, Spring, în 2021.
Dacia Spring, care nu a fost oferită la vânzare în Turcia în ultimii doi ani, numără zilele până când va veni în țară cu noua identitate a mărcii și cu noul motor electric.
De reținut, Dacia Spring, dotată cu un motor electric de 33 kW (45 CP) când a fost introdusă pe piață, va veni în Turcia cu un nou motor electric care produce 48 kW (65 CP).
Am avut șansa de a experimenta versiunea actualizată la un eveniment desfășurat la Viena. Noul motor Spring accelerează cu 28% mai bine decât predecesorul său, au spus oficialii mărcii.
În consecință, versiunea de 33 kW accelerează de la 0 la 100 km/h în 19,1 secunde, în timp ce noua versiune de 48 kW accelerează de la 0 la 100 km/h în 13,7 secunde.

„Va fi cea mai ieftină mașină electrică”

La evenimentul din Austria am discutat cu directorul general al Renault Mais, Berk Çağdaş.
Faptul că Spring este produsă în China face ca mașina să fie supusă unor taxe vamale suplimentare în drum spre Turcia. Odată cu reglementările din martie, s-a aplicat o taxă suplimentară de 40% mașinilor electrice importate din China.
În acest context, când am întrebat cât a crescut prețul mașinii din cauza taxei suplimentare, Berk Çağdaş nu a oferit o cifră exactă. El a spus: „Vrem să facem din Spring cea mai ieftină mașină electrică din Turcia. Marca ne sprijină și în acest sens. Dacia este conștientă de potențialul ridicat al Turciei”.
Potrivit informațiilor oferite de Çağdaş, luna iulie a fost stabilită drept data sosirii Daciei Spring în Turcia.

 Ar putea veni „indirect” în Turcia

La evenimentul de la Viena am avut șansa de a discuta și cu Lionel Jaillet, Director pentru Performanță de Produs al Dacia.
Jaillet, care s-a referit la taxa suplimentară de 40% aplicată mașinilor electrice importate din China în Turcia, a spus că lucrează la soluții alternative pentru Spring. El a adăugat că Dacia ar putea trimite prima sa mașină electrică în Turcia „indirect”, după ce părăsește fabrica din China. Din această afirmație se deduce că Spring nu va fi supusă taxei suplimentare dacă este adusă prima dată în România, unde se află sediul Dacia, și de acolo în Turcia.
Autor Yiğitcan Yıldız
https://www.haberturk.com/elektrikli-dacia-cin-den-dolayli-yoldan-gelebilir-3591783-ekonomi
Traducere Florin Matei/fmatei/cciulu