Nicolae Ciucă a anunțat că își dă demisia pe 26 mai

Realizator: Cristina Grecu – Negocierile pentru noul guvern, după rotația premierilor la finalul lunii, intră în linie dreaptă. Nicolae Ciucă a anunțat că își dă demisia pe 26 mai, ceea ce va declanșa demisia întregului executiv, urmând ca apoi să înceapă procedurile pentru numirea guvernului condus de Marcel Ciolacu. Astăzi, PNL și PSD și-au stabilit în ședințe separate mandatele de negociere. Social-democrații își doresc un guvern flexibil, cu un număr mai mic de ministere, în timp ce liberalii vor să se respecte protocolul în vigoare, dar sunt deschiși pentru viitoare negocieri. Cu detalii, redactorul RRA Andrei Șerban:
Reporter: Liberalii vor, în principal, reducerea numărului de secretari de stat și de subsecretari de stat, cu păstrarea protocolului care este în vigoare și pe care se bazează coaliția de guvernare. Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a precizat că, în cazul în care nu se va păstra protocolul, liberalii doresc renegocierea a tot ceea ce înseamnă distribuirea ministerelor:
Nicolae Ciucă: Dacă nu se rămâne în protocol, varianta este să renegociem tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilității ministerelor, cu condiția la care am făcut referire, și anume reducerea numărului de ministere, a tuturor pozițiilor din aparatul de stat – secretar de stat, subsecretar de stat, agenții, companii ș.a.m.d.
Reporter: La rândul lor, social-democrații vor mai puține ministere, dar și un număr mai mic de secretari de stat și de agenții. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să preia funcția de premier până la sfârșitul acestei luni. Printre prioritățile guvernului său se numără reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare:
Marcel Ciolacu: Ne-am dori ca bugetul creionat pe anul viitor să atingem ținta de 10% la investiții din PIB și cu scheme de ajutor în zona produselor alimentare și a produselor de construcții, astfel încât să încercăm să diminuăm acest deficit de balanță comercială.
Reporter: Mâine ar putea să aibă loc prima întâlnire a liderilor PNL, PSD și UDMR pentru formarea viitorului guvern./dpop/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 mai)