2023. május 17.

Folytatódik az esős idő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap az ország délnyugati részének több megyéjére sárga figyelmeztetést adott ki a heves esőzések miatt, amely ma estig érvényes. Ugyanakkor az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet arra figyelmeztet, hogy 9:00-20:00 óra között Gorj és Vâlcea megye egyes folyószakaszain a vízállás az esőzésekből és a magashegyi hótakaró elolvadásábólbólszegyűlt csapadék mennyisége miatt meghaladhatja a figyelemfelhívó szinteket. Meda Andrei meteorológustól megtudjuk, milyen lesz ma az időjárás az országban.
Meda Andrei: Ma este 18 óráig a heves esőzések miatt sárga színű figyelmeztető jelzés lesz érvényben Olténiában és Délnyugat-Havasalföldön. Ott záporok lesznek, és főleg halmozódással, a vízmennyiség 25-30 liter lesz négyzetméterenként, elszigetelten pedig meghaladja a 35-40 litert négyzetméterenként. A délután folyamán szintén lesznek záporokkal, zivatarokkal, szélerősödéssel és jégesővel járó időszakok, amelyek nagy valószínűséggel az ország déli részén fordulnak elő, de nagyon kis területen és nagyon rövid ideig. A hőmérséklet az Olténia északi részén 16 foktól Moldva középső részén 26, esetleg 27 fokig fog emelkedni. A fővárosban ma a nap első felében felhős lesz az ég, átmenetileg rövid záporok lesznek, és a hőmérséklet 21-22 fok lesz, ami valamivel alacsonyabb mint az erre az időszakra vonatkozó országos átlag. (Radio România Actualităţi)

Ligia Deca oktatási miniszter bejelentette, hogy az oktatási szakszervezetek képviselőivel együtt megoldást keres az érdekvédelmi szervezetek követeléseire

Elmondta, hogy már aláírta a kollektív munkaszerződésről tárgyaló csoport összetételéről szóló rendeletet:
Ligia Deca: A szakszervezeti szövetségek a törvénynek megfelelően felkértek minket, hogy kezdjük meg a tárgyalásokat az oktatási kollektív munkaszerződésről. Aláírtuk ezt a miniszteri rendeletet, és az elkövetkező napokban meghívjuk a szakszervezeti szövetségek képviselőit, hogy megkezdjük a tárgyalásokat erről az kérdésről. A kollektív munkaszerződés az oktatási ágazatra vonatkozó speciális rendelkezéseket tartalmaz, és meggyőződésünk, hogy a szakszervezeti szövetségek képviselőivel folytatott párbeszéd révén megtaláljuk a legjobb megoldásokat. Valójában ez volt az érdekvédelmi szövetségek fő követelése is az Oktatási Minisztériummal szemben, hogy kezdjük meg ezt a megbeszélést.
Eközben az oktatási dolgozók kétórás figyelmeztető sztrájkra készülnek ma 11:00 órától. Elégedetlenek a jövedelmek szintje és a rendszerbe történő beruházások hiánya miatt. A szakszervezetek bejelentették, hogy a mai tiltakozás a munkakonfliktus megnyitásának egyik szakasza, amely várhatóan hétfőn általános sztrájkban csúcsosodik ki. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) tizenegy romániai bankra rótt ki büntetéseket a kamatszámítással kapcsolatos megtévesztő kereskedelmi praktikák miatt

A bankok ügyfelei főként kamatot fizettek a hitel visszafizetésekor – állapította meg az ANPC. Emiatt a bankokat 550 ezer lejes bírsággal sújtották, és új törlesztési ütemtervek kiadására szólították fel őket. Egyebek mellett erről beszélt Horia Constantinescu az ANPC elnöke a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában. (Radio România Actualităţi)

Horia Mihail zongoraművész ma Iaşi-ban lép fel az „Vándorzongora” országos turné 13. kiadásának keretében

Az előadásra az Egyesülés Termében (Sala Unirii) kerül sor 19:00 órától. A műsorban Európa legeldugottabb szegleteiből származó folklórdarabok szerepelnek. Az idei Vándorzongora-turné Románvásár, Barlád és Caracal településeken halad át, és május 30-án Bukarestben a Román Rádió Hangversenytermében ér véget. Az esemény társszervezője a közszolgálati rádió. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin