Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la trei ani de închisoare

„Radiojurnal” – Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat astăzi la trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare la domiciliu. El a fost găsit vinovat de corupție și trafic de influență, sentința fiind pronunțată în apel. După recursul depus la condamnarea în primă instanță. Corespondenta RRA, Daniela Coman, vine cu detalii.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Condamnarea a fost pronunțată în așa-numita afacere Bismuth a ascultărilor telefonice, izbucnit în 2014, la doi ani după ce Sarkozy își încheiase mandatul. El a fost judecat și găsit vinovat de două ori pentru că a încercat să obțină, prin intermediul avocatului său, informații secrete de la un magistrat privind anchete judiciare aflate în curs. Îl interesa conținutul interceptărilor făcute de procurori în alt dosar al său, privind presupusa contribuție ilegală a familiei Bettencourt, proprietară a firmei L’Oréal, la campania sa electorală din 2012. În primă instanță, în martie 2021, tribunalul a constatat că fostul președinte, avocatul său și un fost înalt magistrat au încheiat, citez „un pact de corupție”, faptă reținută de instanță ca fiind o gravitate excepțională. Anchetatorii au descoperit că fostul președinte avea un număr de telefon înregistrat pe alt nume, Paul Bismuth, care a și dat numele acestei afaceri, telefon de care se folosea pentru a vorbi cu avocatul său, ocolind astfel interceptările procurorilor. Nicolas Sarkozy a declarat întotdeauna că este nevinovat. Apărătorii săi au anunțat că vor recurge la ultima cale de atac a sentinței la Curtea de Casație.
Realizator: Nicolas Sarkozy este primul preşedinte francez condamnat la închisoare cu executare, mentorul său, Jacques Chirac, fiind condamnat şi el, în 2011, la doi ani de închisoare, dar cu suspendare./denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 mai)