Parlamentul a marcat, printr-o şedinţă solemnă, 75 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statul Israel

Parlamentul a marcat, astăzi, printr-o şedinţă solemnă, 75 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statul Israel.

Au fost prezenţi membrii Guvernului României, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti şi reprezentanţii comunităţilor evreieşti din ţara noastră. Aceştia au punctat relaţiile privilegiate, cu caracter strategic, dintre cele două ţări, constituite pe legături istorice, politice şi culturale. Amalia Bojescu a urmărit declaraţiile şi relatează:

Reporter: A fost pentru prima dată când un președinte al Parlamentului israelian a vorbit în fața senatorilor și deputaților români. Amir Ohana a subliniat legăturile profunde dintre cele două țări și faptul că, în cei 75 de ani, relațiile bilaterale au fost consolidate în domenii precum tehnologie, turism sau economie. Amir Ohana a apreciat faptul că România a fost singura țară din blocul comunist care nu a întrerupt relațiile diplomatice, chiar dacă statul Israel s-a aflat aproape permanent într-un mediu ostil.

Amir Ohana: Legăturile dintre România și Israel sunt mai bune ca niciodată și vom colabora pentru a le consolida și mai mult. Prietenii se ajută împreună. România și Israel se vor ajuta întotdeauna.

Reporter: Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a subliniat că România este un model regional în ceea ce privește combaterea antisemitismului și asumarea Holocaustului, iar președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a subliniat că relația specială dintre România și Israel este una bazată pe tradiție, prietenie și respect reciproc.

Marcel Ciolacu: Este rezultatul legăturii strânse pe care au știut să o creeze și să o mențină cele două comunități, respectiv cetățenii israelieni originari din România și comunitatea evreiască din țara noastră. Cultura și istoria comunității evreiești reprezintă un reper important și o parte integrantă din istoria și cultura noastră națională.

Reporter: În mesajul său, premierul Nicolae Ciucă a transmis că Israelul este unul dintre cei mai puternici parteneri din Orientul Mijlociu, iar relațiile economice dintre cele două țări trebuie consolidate./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 17 mai