Ștefan Stâncă,  pionier al prevenției în medicina românească

Context

Medicul Ştefan Stâncă, membru post-mortem al Academiei Române, s-a născut la 16 mai 1865, Iaşi. A urmat Facultatea de Medicină în oraşul natal înttre anii 1882 și 1885 şi la Bucureşti (1885-1891).

Viața și Opera

A obţinut doctoratul în medicină în 1891, cu o teză care constituie, totodată, lucrarea sa fundamentală: „Mediul social ca factor patologic”. În această scriere clasică, el subliniază cauzele social-economice ale celor mai multe boli de mare răspândire, arătând necesitatea transformării mediului social generator de maladii în vederea ameliorării stării de sănătate a populaţiei şi a eradicării „bolilor sociale”. Lucrarea reprezintă o abordare de pionierat a problemelor de sănătate publică.

A atras de asemenea atenţia, printre primii la noi, asupra primejdiei accidentelor de muncă şi a necesităţii prevenirii lor, ca şi a bolilor profesionale, fiind considerat un adevărat pionier al medicinii preventive. A fost medic (1891-1894) în judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Ilfov, desfăşurând o activitate de veritabil apostolat. A lucrat în continuare ca medic oftalmolog la Bucureşti (1894-1895), apoi medic la spitalele din Moineşti şi Tg. Ocna. S-a preocupat, în paralel, de răspândirea cunoştinţelor cultural-ştiinţifice în rândul populaţiei. Are în portofoliu și o importantă activitate publicistică, grație articolelor în diverse periodice politice şi în reviste medicale. Scrierile sale au tratat teme despre darwinism, istoria medicinii, dar au și semnalat înapoierea economică şi starea sanitară precară a ţăranilor şi muncitorilor, au combătut şovinismul şi antisemitismul.

A murit la 11 ianuarie 1897, la Iaşi, la numai 32 de ani, răpus de tuberculoză, o boală ale cărei rădăcini sociale le-a denunţat în repetate rânduri. În semn de preţuire pentru activitatea sa a fost ales membru post-mortem al Academiei Române (28 octombrie 1948).

Mai multe străzi din țară, dar și unități medicale, îi poartă numele.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_St%C3%A2nc%C4%83

https://acad.ro/bdar/armembriLit.php?vidT=S

https://www.romedic.ro/150-ani-de-la-nasterea-medicului-stefan-stanca-0N51441