Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia promite că va trimite toţi refugiaţii înapoi în ţările lor

Contracandidatul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, la cursa prezidenţială din Turcia, şi-a înăsprit, joi, tonul în privinţa migraţiei, promiţând că va trimite toţi migranţii înapoi în ţările lor, după ce va fi ales preşedinte, la al doilea tur de scrutin, programat la data de 28 mai.

Kemal Kılıçdaroğlu – candidatul unei alianţe de opoziţie alcătuite din opt partide – a obţinut, la alegerile de duminică, 45% din voturi, în timp ce Erdoğan a fost votat de 49,5% dintre alegători, nereuşind să întrunească majoritatea necesară pentru a evita al doilea tur de scrutin.

Afirmaţiile lui Kılıçdaroğlu survin pe fondul aşteptărilor ca al treilea candidat din cursa prezidenţială să îşi anunţe decizia pentru turul final de scrutin. Sinan Ogan – politician naţionalist, susţinut de un partid anti-refugiaţi, a obţinut 5,2% la alegerile de duminică. Adresându-se membrilor partidului său, la sediul CHP, Kılıçdaroğlu şi-a menţinut tonul sfidător împotriva politicii lui Erdoğan privind migraţia. „Erdoğan, ai permis în mod deliberat ca zece milioane de refugiaţi să ajungă în Turcia. Ai pus chiar la vânzare cetăţenia turcă, pentru a obţine voturi importate”, a declarat Kılıçdaroğlu, fără a furniza dovezi.

Turcia găzduieşte cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume – aproximativ patru milioane, conform cifrelor oficiale. „Anunţ aici: voi trimite toţi refugiaţii înapoi acasă odată ce sunt ales preşedinte”, a adăugat liderul de opoziţie. În campania sa electorală,

Kılıçdaroğlu a afirmat că are planuri pentru a-i trimite pe sirienii din Turcia înapoi în ţara lor, după ce va încheia un acord cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, pentru garantarea siguranţei acestora şi în coordonare cu Organizaţia Naţiunilor Unite. /mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 18 mai