Echipa lui Aleksei Navalnîi a anunțat un miting în sprijinul opozantului rus, care va avea loc pe 4 iunie

Echipa politicianului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a anunțat o acțiune la nivel mondial în sprijinul acestuia. Asociații lui Navalnîi au anunţat că acţiunea va fi organizată de ziua de naştere a politicianului, pe 4 iunie. ‘Pe 4 iunie, la ora 14:00, vă îndemnăm să ieșiți în piețele principale ale orașelor voastre, oriunde v-ați afla, în orice țară v-ați afla, ieșiți pentru a-l susține pe Navalnîi’, au spus asociații lui Navalnîi, într-un comunicat remis presei.

Echipa politicianului a promis sprijin celor care vor ieși în stradă în Rusia. ‘Suntem recunoscători tuturor celor care vor participa şi în mod special pentru cei care îndrăznesc să iasă în stradă în Rusia. Ca întotdeauna, suntem pregătiți să oferim sprijin juridic și să plătim amenzile celor care vor avea nevoie’, a mai precizat echipa lui Navalnîi în comunicat.

Aleksei Navalnîi se află în detenție din data de 17 ianuarie 2021, când a fost reținut, după ce a revenit în Rusia din Germania, unde a fost tratat, după ce a fost otrăvit cu Noviciok. Din vara anului 2022, se află în detenţie în penitenciarul cu regim strict nr. 6 din satul Melehovo, din regiunea Vladimir. Din august, a fost trimis la carceră de 15 ori, unde a petrecut mai mult de 150 de zile.

În octombrie 2022, Aleksei Navalnîi a aflat că i s-a deschis un nou dosar penal – el este acuzat în temeiul articolelor privind organizarea și finanțarea extremismului, pentru care, potrivit politicianului, riscă până la 30 de ani de închisoare. În plus, a spus Navalnîi, mai există un dosar pentru terorism deschis împotriva sa, în care ar putea risca închisoare pe viață./vdraguta/schelaru

www.meduza.io – 18 mai