Premierul Nicolae Ciucă cere întărirea prezenţei NATO la Marea Neagră

Premierul Nicolae Ciucă cere întărirea prezenţei NATO la Marea Neagră, având în vedere ameninţările de securitate din regiune.

El a explicat că abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră nu vizează exclusiv Ucraina, ci şi libertatea de navigaţie sau de zbor. Prim-ministrul a vorbit în deschiderea Forumului de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani. A fost prezent şi şeful executivului de la Chişinău, care a declarat că Republica Moldova a reuşit, cu ajutorul României şi al statelor occidentale să nu mai depindă de gazul rusesc.

Reporter: Amenințările de securitate din regiunea Mării Negre reclamă întărirea prezenței NATO în această zonă, a declarat premierul Nicolae Ciucă și a amintit de abuzurile Federației Ruse, care nu au vizat numai Ucraina, ci au amenințat și securitatea maritimă, cu implicații economice. Șeful executivului a subliniat, totodată, că Rusia mizează pe un război de uzură și încearcă să producă fisuri în interiorul societăților. De aceea, este important ca liderii politici să le explice cetățenilor care sunt consecințele războiului și de ce sunt necesare anumite măsuri.

Nicolae Ciucă: Nu toată lumea are habar despre ceea ce înseamnă măsuri de securitate. Nu toată lumea a fost interesată vreodată de ce poate să se întâmple într-un caz de conflict și atunci iau de bun ceea ce primesc. Este foarte, foarte important să vorbim cu toții și să îi facem să înțeleagă că nu tot ceea ce găsesc pe diferite surse de informare este și adevărat.

Reporter: La rândul său, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că țara sa este atacată hibrid de către Rusia prin propagandă sau atacuri cibernetice. El a adăugat că Republica Moldova își înțelege rolul în acest conflict și în această situație de securitate plină de provocări.

Dorin Recean: Înțelegem că trebuie să participăm prin apărarea unei frontiere de 1.200 de kilometri care, în esență, este și frontiera Uniunii Europene. Avem tentative sporite de diferite crime transfrontaliere și Republica Moldova și-a consolidat capacitățile împreună cu țările din Uniunea Europeană și Statele Unite, pentru a face față acestor provocări crescute.

Reporter: La Forum au fost prezenți și președinții celor două camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu. Cei doi lideri au vorbit despre reconstrucția Ucrainei și despre implicarea României în acest demers./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 mai