2023.május 19.

Romániába látogat a német államfő
Állami látogatásra érkezik jövő héten Romániába Frank-Walter Steinmeier német államfő – közölte pénteken a román elnöki hivatal. Németország elnöke jövő héten szerdától péntekig fog Romániában tartózkodni, Bukarest mellett ellátogat Nagyszebenbe és Temesvárra is. Frank-Walter Steinmeiert szerdán a Cotroceni-palotában fogadja Klaus Iohannis, majd kétoldalú megbeszélésüket követően közös sajtótájékoztatót tartanak. Az elnöki hivatal közleményében rámutatott, a két államfő közötti egyeztetések középpontjában a román–német együttműködés fejlesztése és elmélyítése áll elsősorban politikai, biztonsági és gazdasági téren, tekintettel arra, hogy Németország Románia megbízható szövetségese, legjelentősebb kereskedelmi partnere és a második legnagyobb külföldi befektetője. bukaresti német nagykövetség tájékoztatása szerint a fővárosban a német államfő megbeszélést folytat majd Nicolae Ciucă miniszterelnökkel, Alina Gorghiu ügyvivő szenátusi elnökkel és Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel, illetve üzletemberekkel is találkozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)
Azt ajánlják a közintézményeknek, hogy tiltsák meg a TikTok használatát a munkahelyi eszközökön
Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság azt ajánlja a romániai hatóságoknak és közintézményeknek, hogy tiltsák meg a TikTok alkalmazás letöltését, telepítését és használatát a munkahelyi eszközökön. Az intézmény csütörtök esti közleménye szerint szerdai ülésén a Kiberbiztonsági Operatív Tanács (COSC) elemezte a kínai ByteDance Limited alkalmazásának letöltésével, telepítésével és használatával kapcsolatos kockázatokat. A testület következtetései alapján az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság több ajánlást is megfogalmazott. Ezek szerint felkérték a hazai hatóságok és közintézményeket, hogy távolítsák el az informatikai rendszereikre telepített TikTok alkalmazást, és tiltsák meg a letöltését, telepítését és használatát a munkahelyi számítógépeken. Az igazgatóság ajánlása szerint valamennyi romániai hatóságnak és közintézménynek haladéktalanul végre kell hajtania ezeket az intézkedéseket a TikTok által okozott kiberbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)
Felkerült az UNESCO világemlékezet-listájára a gyulafehérvári Batthyáneumban őrzött Arany Kódex
Felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világemlékezet-listájára a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárban őrzött, a tinta színe után Arany Kódexnek nevezett Codex Aureus – közölte pénteken a Román Nemzeti Könyvtár. A bukaresti intézmény közösségi oldalán tudatta, hogy május 18-án a Romániában található legrégebbi középkori kézirat, a Román Nemzeti Könyvtár gyulafehérvári kirendeltségében, a Batthyáneum könyvtárban található Codex Aureust felvették az UNESCO világemlékezet- listájára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)
Egymás után dönti a rekordokat az euró árfolyama
Újabb rekordot írt az euró árfolyama, három nap alatt immár a harmadik alkalommal, írja az economica.net gazdasági hírportál. A Román Nemzeti Bank (BNR) hivatalos árfolyama szerint május 19-én egy euró 4,9873 lejt ér. A korábbi rekordot a 4,9731 lejes tegnapi árfolyam jelentette, az azelőttit pedig szerdán állította fel az európai valuta. A dollár árfolyama is emelkedett, a csütörtöki 4,59 lejről 4,60 lejre. Ez még nagyon távol van a csúcstól. Az amerikai valuta árfolyama tavaly szeptember 28-án volt rekordmagasságban, ami 5,1794 lejt jelent. Az angol font árfolyama szintén nőtt, az arany azonban olcsóbb lett. Pénzügyi elemzők korábbi prognózisai szerint az euró árfolyama idén átlépi az 5 lejes lélektani határt, s tartósan fölötte is marad. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)


Agentia de presa RADOR
http://www.rador.ro