Peste 4 milioane de refugiați au intrat în România de la începutul agresiunii ruse în Ucraina

Peste 4 milioane de refugiați au intrat în România de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, în februarie anul trecut. Cei mai mulți doar au tranzitat țara noastră pentru a ajunge în vestul Europei, însă, potrivit datelor publicate de autorități, 130.000 de refugiați ucraineni au beneficiat de protecție în România, peste 42.000 fiind înregistrați doar în București. Unul dintre centrele care oferă servicii refugiaților este în Capitală, la Romexpo.

Consilierul de stat în Guvern, Mădălina Turza: Noi, statul și partenerii internaționali suntem încă aici, suntem încă aici, oferind un program complex de cazare pentru refugiați și hrană, oferind acces gratuit și sprijin în școlile noastre, în spitalele din România și cam tot ceea ce presupune sistemul nostru.

Reporter: Inclusiv integrarea pe piața forței de muncă? Pentru că vedem pe șantierele de autostrăzi refugiați din Ucraina care încep să construiască în România.

Consilierul de stat în Guvern, Mădălina Turza: Ne bucurăm că începem să vedem ucraineni în câmpul muncii. Au fost și niște modificări la nivel legislativ care au încurajat acest lucru. Ne dorim ca ei să fie independenți în țara noastră.

Realizator: După cum relatează reporterul RRA Alex Lancuzov, la centrul special de la Romexpo, 300 de refugiați din Ucraina primesc zilnic sprijin din partea autorităților./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai