Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să participe la Summitul G7

Realizator: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să participe peste 2 zile la Summitul G7 al celor mai importante economii ale lumii, care a început astăzi la Hiroshima, în Japonia. Până atunci, două dintre subiectele sensibile discutate de liderii G7 vizează livrarea de avioane de vânătoare pentru Ucraina și interzicerea tranzacțiilor cu diamante provenite din Federația Rusă.

Reporter: Bogdan Isopescu – Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că în acest moment există o coaliție de state care doresc livrarea de avioane de vânătoare către Kiev, iar antrenamentele pentru piloții ucraineni ar fi început. Însă, spre deosebire de muniția livrată Kievului, subiectul livrării de avioane de vânătoare este unul mult mai sensibil din prisma Dreptului internațional, pentru că acestea pot fi utilizate de Kiev, nu doar pentru apărarea Ucrainei, ci și pentru atacuri în interiorul Rusiei. Iar Europa și Statele Unite au nevoie de asigurări pentru ca aceste situații să nu aibă loc, pentru ca războiul din Ucraina să nu escaladeze sau pentru ca Rusia să nu aibă motive să împingă conflictul în altă direcție. În privința diamantelor rusești există o problemă: trasabilitatea acestora.

Charles Michel: Este importantă trasabilitatea diamantelor și la asta lucrăm. Trebuie să creăm un sistem eficient pentru că dorim să blocăm veniturile Rusiei, nu pe cele ale Europei. Reporter: Singurul punct de tranzacționare a diamantelor în Europa este orașul belgian Anvers sau Antwerpen, varianta flamandă, iar veniturile acestea influențează masiv nu doar statul sau companiile belgiene, ci întregul lanț privat european al bijutierilor care varsă sume importante în PIB-ul comunitar./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai