Camioane cu tehnică militară și echipamente ale armatei SUA au ajuns la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Realizator: Nicoleta Turcu – Sute de camioane cu tehnică militară și echipamente ale armatei Statelor Unite au ajuns în județul Constanța, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Vor fi folosite la un amplu exercițiu care se va desfășura în perioada 29 mai-9 iulie, în baze militare și poligoane din mai multe localități din țară. În total, 10.000 de militari din România şi din alte 13 țări aliate și partenere vor participa la Saber Guardian 2023. Transmite corespondentul RRA Sorin Cealera.
Reporter: Camioane, bărci, poduri mobile și alte echipamente ale armatei americane dislocate din Belgia au ajuns la baza Mihail Kogălniceanu pentru a servi ca suport în derularea pe teritoriul României a exercițiului Saber Guardian 2023, parte a exercițiului multinațional „Defender 23” condus de armata SUA în Europa. „Defender 23” arată capacitatea Statelor Unite de a disloca rapid forțe combatante în Europa de Est, de a crește interoperabilitatea cu țările aliate și partenerii europeni.
James Maskovyak, maior, ofițer executiv al Batalionului Benelux din cadrul Brigăzii 405 „Army Field Support”: Rolul nostru este de a furniza rapid capabilități strategice pentru a reduce timpul de răspuns al armatei SUA și al aliaților la o criză reală sau în operațiuni de urgență. Suntem capabili să deplasăm acest echipament, în cazul de față, din centrul Europei în România în șapte-zece zile.
Reporter: Echipamentul dislocat la Mihail Kogălniceanu va fi folosit în cadrul „Saber Guardian” în 5 și 6 iunie în localitățile Bordușani din Ialomița și Frecăței, Tulcea la exercițiile de traversare a cursurilor de apă, o operațiune complexă și majoră pe timp de război./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 mai)