Reprezentanții salariaților din educație au anunțat grevă generală luni

Emisiunea: ”Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Mihai – Oferta prezentată astăzi sindicatelor din educație nu diferă mult de cea făcută zilele trecute, astfel că greva generală de mâine nu poate fi evitată, au anunțat reprezentanții salariaților, care au fost la întâlnirea cu membrii executivului și cu liderii coaliției guvernamentale. După aproximativ 3 ore de discuții, președinții principalelor organizații sindicale din învățământ au precizat că, în acest moment, nu pot aprecia cât va dura protestul, care se va declanșa mâine dimineață.
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret: Greva va continua până în momentul în care colegii noștri care au votat la referendumul privind declanșarea acesteia vor hotărî să stopeze acțiunea în cauză. Pentru a stopa o astfel de acțiune, ei vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă, o soluție care să le ofere perspective foarte clare. Noi o să le punem la dispoziție în momentul de față exact comunicatul care pleacă din partea guvernului. Acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre, iar membrii noștri de sindicat se vor pronunța foarte rapid. Dar, cu certitudine, vă spuneam că, pe această ofertă, mâine va fi grevă generală.
Realizator: Oferta guvernului include termene clare pentru promovarea proiectului noii legi a salarizării și promisiunea că educația va fi în continuare prioritatea numărul unu în programul de guvernare. La finalul consultărilor de la Palatul Victoria, executivul a cuprins într-un comunicat concluziile discuțiilor de astăzi. Petruța Obrejan este acum în direct cu detalii.
Reporter: Guvernul a promis că va majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în anexa 8 din legea salarizării, care, potrivit sindicaliștilor din educație, ar însemna doar 100 lei net. De asemenea, s-a venit cu propunerea introducerii unor stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare care aleg să profeseze în zonele defavorizate. Și, într-adevăr, mâine profesorii vor intra în grevă, inclusiv la nivel universitar. Liderii sindicali prezenți la Palatul Victoria au spus că nu au obținut nimic concret, că li s-au făcut doar promisiuni, nu s-a vorbit despre cifre concrete, lucru care, evident, îi nemulțumește. Negocierile vor continua și zilele următoare, au mai spus sindicaliștii, precizând că nu au dorit nicio clipă să se ajungă în această etapă de protest. De altfel, liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, afirma că greva va dura până când executivul va veni cu răspunsuri concrete la cererile avansate de salariații din educație./asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 mai)