2023.május 22.

Sztrájkolnak a tanárok

Ma sok iskolában elmarad a tanítás. A szakszervezeti vezetők szerint 18 év óta először lesz ma általános sztrájk az egyetem előtti oktatásban, miután a tegnapi kormányzati tárgyalások kudarcot vallottak. Az érdekvédelmi szervezetek szerint várhatóan több mint 150 000 tanár és 70 000 kisegítő személyzet vesz részt a tiltakozásnak ebben a radikális formájában. A szülők pedig várhatóan otthon tartják gyermekeiket azokban az iskolákban, ahol a legtöbb tanár sztrájkol. Máshol részben tartják meg az órákat, de vannak olyan iskolák is, ahol pénteken azt mondták a gyerekeknek, hogy zavartalan lesz az oktatás.

A Victoria-palotában tartott tárgyalásokon a szakszervezetek képviselői elutasították a kormány azon ajánlatát, hogy jövedelemkiegészítést adjanak a pályakezdőknek, és pénzügyi ösztönzőket a hátrányos helyzetű területeken dolgozó tanároknak. A fentiek mellett a kormány azt ígéri, hogy a költségvetési alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény elfogadásával általános jövedelemnövekedés következik. Nicolae Ciucă miniszterelnök azt mondta a szakszervezetiseknek, hogy ez lenne a legrosszabb időpont az általános sztrájk megkezdésére, mert nem hagyhatják magukra a gyermekeiket épp a vizsgák előtt.

Az oktatási válság közepette, amikor senki sem tudja, mikor és hogyan fejeződnek be a félévi vizsgák, az új oktatási törvényjavaslatokról ma tartanak zárószavazást a szenátusban. (Radio România Actualităţi)

Miközben a tanárok sztrájkolnak, a Szenátus az új oktatási törvény elfogadására készül

A tervek szerint amennyiben a Szenátusban ma megszavazzák a jogszabályt, akkor azt már holnap elküldik kihirdetésre az államfőnek. Ezzel 12 év után új jogszabályi alapokra kerül a hazai oktatási rendszer. Hogy ez mennyiben oldja meg az ágazat problémáit, arról megoszlanak a vélemények.

Riporter: Iulia Gherman: A szenátus szakbizottságában a múlt héten lezajlott maratoni viták végén a vallási felekezetek üdvözölték a törvénytervezetek módosításait, míg a diákok és a szülők képviselői szerint javaslataik több mint 90%-a bekerült az új oktatási törvényekbe.

Az egyetem előtti oktatással kapcsolatban a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ azzal érveltek, hogy a tervezet megfelel a diákok oktatási igényeinek, támogatja a tanári karriert választókat, valamint megfelel a minőségi oktatás követelményeinek, ugyanakkor pedig biztosítja az egyenlőséget a tanügyben. Az ellenzék, amely a törvényjavaslat ellen szavazott, azt állítja, hogy a civil társadalom által felvetett fontos kérdéseket nem oldották meg.

Ma szavazásra kerül az egyetemi oktatásról szóló törvénytervezet is, amely 200 ezer lejig terjedő pénzbírságot helyez kilátásba azoknak, akik eladják vagy megvásárolják az egyetemi, mester- és doktori dolgozatokat. Akár 600.000 lejjel is szankcionálható az olyan honlapok újranyitása, amelyeken pénzért vállalják a dolgozatok megírását. (Radio România Actualităţi)

A kormány módosítani kívánja az infrastrukturális projektekhez nyújtott vissza nem térítendő európai alapok felhasználására vonatkozó jogszabályokat

Az eljárásokat úgy alakítják ki, hogy a lehető legrövidebb idő alatt valósuljanak meg ezek a projektek – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Andrei Şerban, a Victoria-palotában tartózkodó tudósító.

Riporter: Az elfogadandó új intézkedések között vannak olyanok, amelyek a helyi közösségek finanszírozáshoz való hozzáférését javítják. Eltörlik azt a korlátozást, hogy fejlesztési régiónként legfeljebb két projektet lehet előkészíteni, és a kiválasztáshoz szükséges minimális projektküszöböt 1 000 000 euróról 200 000 euróra csökkentik.

A potenciális kedvezményezettek köre kibővül azon közigazgatási területi egységekkel is, amelyek olyan földterületekkel rendelkeznek, amelyeken szabadidőközpontokat, turisztikai bázisokat és iskolai táborokat lehet létrehozni, bővíteni, rehabilitálni vagy korszerűsíteni. A törvény jogi keretet hoz létre az állami tulajdonban lévő ingatlanoknak a projektek kedvezményezett helyi hatóságok általi ideiglenes kezelésére is, a projektek megvalósításához szükséges idő csökkentése és a végrehajtás felgyorsítása érdekében.

Egy másik módosítás a kutatás-fejlesztés és az innováció területén a hatékony együttműködés és a tudásátadásra irányuló partnerségek fogalmának megvalósítására szolgáló mechanizmusra vonatkozik. Jelenleg a mechanizmus az intelligens növekedés, a digitalizáció és a pénzügyi eszközök programra vonatkozik, de ki kellene terjeszteni az egészségügyi programra és a regionális programokra is, mivel ezek is rendelkeznek olyan tudásátadási partnerségekkel, amelyek európai finanszírozásban részesülhetnek. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely