Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Peste 4 milioane de refugiaţi au intrat în România de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, în februarie anul trecut. Cei mai mulţi doar au tranzitat ţara noastră pentru a ajunge în vestul Europei, însă, potrivit datelor publicate de autorităţi, 130.000 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de protecţie în România, peste 42.000 fiind înregistraţi doar în Bucureşti. Unul dintre centrele care oferă servicii refugiaţilor este în Capitală, la Romexpo. La centrul special de la Romexpo, 300 de refugiaţi din Ucraina primesc zilnic sprijin din partea autorităţilor.

Consilierul de stat în Guvern, Mădălina Turza, a declarat că statul român şi partenerii internaţionali oferă un program complex de cazare pentru refugiaţi şi hrană, acces gratuit şi sprijin în şcolile, în spitalele din România. Ea a adăugat că au fost mof’dificate mai multe legi, astfel încât refugiaţii ucrainei să se poată angaja în România. Ne bucurăm că începem să vedem ucraineni în câmpul muncii. Ne dorim ca ei să fie independenţi în ţara noastră, a adăugat Turza.

2) La Constanţa, sud-estul României, a avut loc recent o nouă bursă a locurilor de muncă, dedicată refugiaţilor ucraineni. Evenimentul a fost organizat la sediul asociaţiei Constanţa pentru Ucraina cu ajutorul a 8 agenţi economici din sectorul turismului, care au mare nevoie de angajaţi. Au fost disponibile câteva zeci de job-uri, iar din cei aproape 60 de refugiaţi ucraineni care au participat, jumătate au fost selectaţi pentru a susţine probe de lucru, în vederea angajării.

 

3) Eurodeputata Carmen Avram, membră în comisia de agricultură a Uniunii Europene din partea României, a discutat recent în judeţul Bacău, est, despre situaţia fermierilor afectaţi de tranzitul cerealelor din Ucraina, egalizarea subvenţiilor în agricultură, problema politicilor agricole ale Uniunii Europene şi revenirea la piaţa unică reglementată.

Carmen Avram a vorbit, pentru Radio Iaşi, despre egalizarea subvenţiilor pentru toate statele blocului comunitar. Ea a spus că a venit momentul să se discute la nivel de Consiliu European despre această problemă. Nu e drept să existe fermieri cu subvenţii la jumătate faţă de restul Europei şi nu e drept să existe o Europă cu două viteze sau un dublu standard care să afecteze statele Uniunii Europene. Statele sunt egale între ele, cu aceeaşi voce, cu acelaşi vot, contează la fel, indiferent din ce partea Europei eşti, a spus eurodeputata.

 

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro

Vasile Captaru, Radio România Internaţional