2023. május 23.

Második napja tart a pedagógussztrájk

A szakszervezetek bejelentették, hogy nem hagynak fel a tiltakozással, amíg a kormány nem talál hiteles megoldást a követeléseikre. Egyelőre azonban nem jelentettek be újabb tárgyalási fordulót, bár a tanárok azt mondták, elégedetlenek a hatóságok eddigi ajánlatával. Ehelyett Nicolae Ciucă miniszterelnök felszólította a tiltakozókat, hogy térjenek vissza a tantermekbe, és a mai napra konzultációra hívta a szülői és diákszervezetek képviselőit az oktatás helyzetéről. Szintén ma kerül nyilvános vitára az oktatásban dolgozó kisegítő és nem tanító személyzet fizetésének emeléséről, valamint az új tanároknak ígért pénzügyi bónuszok bevezetéséről szóló sürgősségi rendelet. (Radio România Actualităţi)

Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke ma találkozik az oktatási szakszervezetekkel, miközben a tanügyben folytatódik az általános sztrájk

A kormányfő délelőtt ismét felszólította a tanárokat, hogy értsék meg az eddigi intézkedéseket, és térjenek vissza a tantermekbe. Elmondta, hogy a szakszervezetek által javasolt béremelés meghaladná a költségvetési hiánycélt, ami akár az európai alapok elvesztéséhez is vezethetne. Szerinte nem lehet gyorsan megoldani az évek óta húzódó problémákat. A miniszterelnök kifejtette, hogy tavaly 2 milliárd lejjel, idén pedig 6 milliárd lejjel növelték az oktatási költségvetést. Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu jelenleg a szülői és diákszervezetek képviselőivel tárgyalnak, hogy megismerjék véleményüket és lehetséges javaslataikat az oktatási válság megoldására. (Radio România Actualităţi)

Ma ér véget Bukarestben az Európai Filmfesztivál

A Sundance Filmfesztiválon közönségdíjat nyert Brian és Charles című játékfilm vetítésével zárul a rendezvény. A vetítésre 20 órától kerül sor az Elvire Popesco moziban. A zárógálán a fesztivál résztvevői által legtöbb szavazatban részesített filmnek járó közönségdíjat is átadják. (Radio România Actualităţi)

A Közlekedési Minisztérium által ma nyilvános vitára bocsátott törvényjavaslat szerint a járművezetők kétféle díjat fognak fizetni

A törvényjavaslat szerint a díjakat a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű járművekre alkalmazandó időszakos matrica és a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű áruszállításra használt járművekre alkalmazandó távolságalapú úgynevezett TollRo matrica szerint differenciálják. A dokumentum arról is rendelkezik, hogy e díjak megfizetésének nyomon követését és ellenőrzését egy olyan informatikai rendszer segítségével kell végezni, amely interoperábilis a többi uniós tagállam elektronikus útdíjszedési rendszereivel. (Radio România Actualităţi)

Egységesen 65 év lesz a nyugdíjkorhatár

A nyugdíjkorhatár fokozatosan emelkedik minden állampolgár számára 65 éves korig, és Romániában egyetlen nyugdíj sem fogja meghaladni a fizetést – jelentette be tegnap Marius Budăi munkaügyi miniszter. Emellett megszűnnek a különleges juttatások egyes kategóriái. Egyebek között ezekről állapodtak meg a szaktárca képviselői az Európai Bizottsággal, azért, hogy az Országos helyreállítási és Rezilienca Terv mérföldkövét teljesítettnek tekintsék. A részletekről így számolt be a közszolgálati rádió tudósítója, Andrei Şerban.

Andrei Șerban: Marius Budăi munkaügyi miniszter a múlt héten Brüsszelben tárgyalt az új nyugdíjtörvényről, a nyugdíjkorhatár minden állampolgár számára fokozatosan, 65 évre történő emeléséről. Emellett a nyugdíj nem haladhatja meg a szolgálati idő alatti fizetést, és csak a teljes járulékfizetési időszak alapján számítják majd ki. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időszakokat, amikor a fizetések nagyon magasak voltak, már nem veszik figyelembe a nyugdíj kiszámításánál. Marius Budăi munkaügyi miniszter azt is elmondta, hogy bizonyos kategóriák, például a bírák és a parlamenti köztisztviselők kiváltságait megszüntetik.

Riporter: Az Európai Bizottsággal egyeztetett módosításokat beépítik azokban a módosításokba, az új nyugdíjtörvény tervezetébe, amelyet a parlament fog megvitatni. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin