Comisia Europeană ar putea declara toxic uleiul de trandafiri din Bulgaria

Uleiul de trandafir bulgăresc ar putea fi declarat toxic, din cauza unei reglementări pe care o pregăteşte Comisia Europeană.

Reprezentanţii a şapte ţări europene s-au reunit în oraşul Kazanlăk din Bulgaria, cerând modificarea acestei reglementări care prevede că uleiul de trandafiri poate fi declarat periculos pentru oameni şi etichetat astfel atunci când este utilizat în diferite produse. Potrivit europarlamentarilor bulgari, una dintre reglementări este „absurdă”. Dacă se utilizează parfum cu ulei de trandafiri, iar în urma spălării acest ingredient ajunge în canalizare ar putea otrăvi peştii.

Situaţia a impus o întrevedere a europarlamentarilor bulgari, care insistă ca uleiurile esenţiale să nu fie încadrate în această categorie. Li s-au alăturat în lupta lor colegi din aproape toată Europa, în speranţa că s-ar putea ajunge la un acord pentru ca uleiul de trandafiri să fie clasificat ca produs organic pur.

Bulgaria deţine 75% din piaţa uleiului de trandafiri şi lavandă. „Ne străduim să trăim într-o lume verde şi curată, iar în acest moment încercăm să explicăm de ce se încearcă includerea celui mai natural produs – uleiul de trandafiri din Bulgaria, care se obţine prin distilarea la abur a trandafirului bulgăresc Rosa Damascena – pe o listă interzisă”, a declarat Filip Lisicearov, membru al consiliului de conducere al Asociaţiei Uleiurilor Esenţiale.

„Până la sfârşitul anului, cred că Parlamentul European va termina votul în primă lectură şi sper că vom găsi echilibrul perfect pentru menţinerea sectorului”, a comentat Maria Spyraki de la PPE. „Se va propune ştergerea unui întreg paragraf din regulament, care îi afectează pe producătorii bulgari de trandafiri, aşa cum şi-au dorit”, a adăugat europarlamentarul Andrei Novakov./ddaniela/schelaru

www.dariknews.bg – 23 mai