Miniştrii europeni ai apărării s-au reunit la Bruxelles pentru discuţii legate de livrarea de armament către Ucraina

Miniştrii europeni ai apărării s-au reunit la Bruxelles pentru discuţii legate de livrarea de armament către Ucraina. Este prezent şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Are detalii corespondentul RRA, Bogdan Isopescu.

Reporter: Detaliile discuției vizează și creșterea producției industriei de apărare din statele europene, conform schemei agreate la nivel comunitar. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune că spațiul comunitar a reușit să mobilizeze 10 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina din punct de vedere militar, 3,6 miliarde prin intermediul Fondului European pentru Pace, iar restul reprezintă fonduri alocate de industrie și statele membre.

Aceste fonduri s-au concretizat deja în contracte și facturi ce vin dinspre statele membre, însă votul pentru următoarea tranșă a ajutorului pentru Ucraina este blocat de Ungaria, cea care este nemulțumită pentru faptul că banca maghiară OTP a fost trecută pe lista entităților care au legătură cu Rusia și războiul din Ucraina.

Josep Borrell: Din nefericire, poziția Ungariei nu este o aparență, ci o certitudine și avem nevoie de unanimitate pentru acest vot. Dar vom rezolva situația, pentru că nu avem voie să blocăm ajutorul pentru Ucraina.

Reporter: Conform diplomatului european, astăzi ar urma să fie publicate mai multe cifre despre livrările de armament pentru Ucraina. Un alt pas important este antrenamentul piloților ucraineni pentru manevrarea avioanelor de vânătoare. Antrenamentele au început deja în țări precum Polonia, pentru că există deja un consens pentru livrarea acestor avioane către Ucraina./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 23 mai