2023. május 24

A Nemzeti Liberális Párt megalakulásának 148. évfordulóját ünnepli

Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Lucian Bode, a liberálisok főtitkára, és a párt vezető testületének más tagjai szerdán részt vesznek a Nemzeti Liberális Párt megalakulásának 148. évfordulója alkalmából az Argeș megyei Ștefănești-en, a  Florica villában szervezett rendezvényen. Országos rendezvényt is terveztek, amelyre délután került volna sor az Argeș megyei Sportcsarnokban, azonban elhalasztották, mivel a PNL a tanügyi sztrájkra összpontosít. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye lakosai szerdától regisztrálhatnak a  Fotovoltaikus Zöld Ház programra

A pályázatokat péntek éjfélig lehet benyújtani. E központi régió költségvetése csaknem 245 millió lej. Június 26-ig minden héten sorra nyitják meg a magánszemélyek számára a pályázási időszakokat a többi megyékben is, mig június 27-től 29-ig a vallási egységek regisztrálhatnak. A program idei kiadása öt napja indult a Bukarest – Ilfov régióval, és a regisztráció kezdetétől számított kilenc perc alatt a csaknem 100 millió lejes forrást teljes egészében lefoglalták.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Németország elnöke Romániába látogat

Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke szerdán három napos állami látogatásra Romániába érkezik, Klaus Iohannis román államfő meghivására. A felek négyszemközti és hivatalos beszélgetést folytatnak, elsősorban a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről politikai, biztonsági és gazdasági téren. Ugyannakor üzenetet továbbitanak Ukrajnának és Moldova Köztársaságnak, amelyben kifejezésre juttatják szolidaritásukat és támogatásukat. Klaus Iohannis şi Frank-Walter Steinmeier csütörtökön Nagyszebenbe látogat, ahol a romániai német közösség képviselőivel találkozik és megtekinti a Samuel von Brukenthal Főgimnáziumot, illetve Kereszténysziget falu erődített evangélikus templomát. Németország elnökének romániai látogatása pénteken, Temesváron fejeződik be, ahol egy koncert házigazdája lesz a Filharmóniában. Ugyanakkor találkozik Dominic Fritz polgármesterrel, a német és a zsidó kisebbség képviselőivel és ellátogat a Nikolaus Lenau Elméleti Líceumba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Folytatódik a pedagógussztrájk

Már harmadik napja, hogy sztrájkolnak a pedagógusok. Az oktatási szakszervezeti vezetők szerda délutánra találkozóra hívták Nicolae Ciucă miniszterelnököt, a képviselőház elnökét, Marcel Ciolacut és több minisztert. A szakszervezeti tagok a keddi kudarc után újabb tárgyalásokat akarnak, de ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nem mondanak le a tiltakozásról, amig el nem érik a mielőbbi béremelést. Simion Hănescu, a Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke leszögezte: Azt kértük, amit legutóbb is kértünk – egy szabályozó rendelkezést, mely révén megadhatják a fizetésemelést, amig a bértörvényt hatályba helyezik. Majd meglátjuk, hogy a kormány ezt elfogadja-e. Másrészt, Dan Cărbunaru  kormányszóvivő közölte, hogy a kormány jelenleg egy szabályozó rendelkezésen dolgozik, amely részben megoldhatja a pedagógusok követeléseit. A tíltakozás folytatása miatt a diákok és a szülők képviselői egyre inkább aggódnak azért, hogy a sztrájk megváltoztathatja az országos vizsgák menetrendjét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

Adrian Câciu pénzügyminiszter Johannes Hahn uniós költségvetési biztossal találkozott

Románia tiszteletben tartja a költségvetési hiány csökkentéséért vállalt kötelezettségeit, de ugyanakkor az Európai Unió szintjén egy kiegyensúlyozott stratégiára van szükség, amely figyelembe veszi a kormány által a beruházások felgyorsítása érdekében tett intézkedések folytatását, nyilatkozta Adrian Câciu pénzügyminiszter a Johannes Hahn uniós költségvetési biztossal tartott találkozón. A többéves pénzügyi keret felülvizsgálásával összefüggésben a felek megvitatták az európai források lehívásának felgyorsítására, valamint a Nemzeti Helyreállitási Tervben (PNRR) vállalt reformok megvalósitása érdekében Románia által hozott fontosabb intézkedéseket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.24)

RADOR – Rozália Gănciulescu