RFI: Greva profesorilor continuă și miercuri. Sindicalist: „În acest ritm, cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni”

Sindicaliștii din Educație spun că nu sunt mulțumiți de discuțiile pe care le-au avut cu conducerea Guvernului și că greva generală va continua.„Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni”, a spus Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater.
”Greva continuă deocamdată, poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.
Liderii sindicatelor au mai anunțat că pregătesc un miting joi în București.
”Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni”, a spus Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater.
Liderii sindicali au spus că soluția bonusurilor de 1.000 de lei pe an pentru profesorii debutanți, propusă de guvern, este inacceptabilă pentru că e o sumă mică și pentru că această soluție i-ar nemulțumi pe cei cu salariile puțin peste ale debutanților.
„I-am invitat mâine la o ședință pe care o avem cu liderii din țară. Poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, afirmă președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Ședința va fi la sediul FSLI, unde se întâlnesc liderii celor trei organizații sindicale. „Invitația este pentru premier, Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, ministrul Muncii”, a adăugat Hăncescu. La rândul său, Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație, precizează că marți „a fost doar o discuție informală și faptul că vor căuta soluții”.
Discuțiile au avut loc la Palatul Victoria, unde tot marți premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții Federației Naționale a Părinților și ai Consiliului Național al Elevilor. „Părinții sunt dispuși să accepte orice variantă de rezolvare a conflictului dintre profesori și guvern, atâta timp cât e în beneficiul elevilor.”, a punctat Iulian Cristache.
Cu toate că elevii susțin cererile sindicatelor, ei spun că vor ca greva să se încheie săptămâna aceasta. „Ce ne-am dori este ca situația asta să se încheie cât mai devreme, ba chiar săptămâna aceasta. Această situație nu este benefică pentru nimeni”, a spus Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor.
Nicolae Ciucă a declarat marți dimineață, în a doua zi de grevă generală în educație, că nu poate satisface revendicările sindicatelor deoarece „sunt foarte greu de împlinit” la ora actuală, invocând pierderea de fonduri europene odată cu creșterea salariilor care ar adânci deficitul bugetar.Cu o zi în urmă, Ciucă a făcut apel către angajații din învățământ să revină la catedră, „mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi”, susținând că „Guvernul este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev”. El a transmis acest mesaj după ce Senatul a adoptat Legile Educației, pe care opoziția a anunțat că le atacă la Curtea Constituțională.
Autor Mirela Dădăcuș
https://www.rfi.ro/politica-social-156139-greva-profesorilor-continua-si-miercuri-sindicalist-acest-ritm-cred-ca-va-fi/fmatei

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 23 mai 2023