2023. május 25.

Iohannis a kormányváltásról: a rotációt gyorsan és korrektül kell végrehajtani

Klaus Iohannis államfő úgy véli, hogy a rotációt gyorsan és korrektül kell végrehajtani. Mint hozzáfűzte, amint Nicolea Ciucă miniszterelnök benyútja lemondását, kezdeményezni fogja a PNL-PSD-RMDSZ koalíción belül a kezdetektől megállapított eljárás beindítását. Az államfő szerint a rotációs menetrend tiszteletben tartható, így az eljárás május 26-án meg is kezdődhet, hogy május 30-ig befejeződjön. Ilyen összefüggésben Nicolae Ciucă megerősitette, hogy pénteken lemond tisztségéről, amint ezt a rotációra vonatkozó jegyzőkönyv is előirányozza, mégha nem is fejeződtek be a minisztériumok elosztásáról a PSD-vel és az RMDSZ-el folytatott viták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

A Giurgiu és Ruse közötti kompvonalat még nem helyezhető üzembe

A Giurgiu és Ruse közötti kompjárat újranyitását célzó műveleteket a hatóságok befejezték ugyan a Duna két partján, de még nem helyezhető üzembe. A Giurgiu Megyei Tanács képviselői elmondták, hogy a próbajáratokat is elvégeztek, de a kompjárat újranyitása nem lehetséges, mivel még nem hozták meg a Románia és Bulgária közötti új határátkelőhely működésének szabályozásáról szóló kormányhatározatot. A Giurgiu és Ruse közötti határátkelőn komppal szállitják majd az utasokat és a nehézgépjárműveket, a kompjárat újranyitása pedig különösen hozzájárul a Barátság híd forgalmának csökkentéséhez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.25

A Versenytanács konferenciát szervezett Bukarestben a versenyről a jelenlegi gazdasági környezetben

Csütörtökön, Bukarestben konferenciát tartanak a versenyről a jelenlegi gazdasági környezetben. A Versenytanács által szervezett rendezvényen terítékre kerül a működőképes és stabil versenykörnyezet biztosításának fontossága, valamint a bírósági határozatok alkalmazásának gazdasági hatása. Az intézmény megemlíti, hogy elengedhetetlen a reális verseny a gazdasági szereplők között ahhoz, hogy a lakosság a legjobb termékekbe és szolgáltatásokba részesüljön, korrekt árak és minőség mellett. Ehhez azonban lojális együttműködésre van szükség, mind az állami hatóságok között, mind az európai intézményekkel, hangsúlyozza a Versenytanács. A konferencián ismertetik e fórum elmúlt évi jelentését is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

A tanügyi szakszervezetek a Victoria-palota előtt tűntetnek

A tanügyi szakszervezetek az általános sztrájk keretében a bukaresti Victoriei téren tűntetnek, így akarnak választ adni a kormányképviselők szerda esti javaslatára, amelyet a tanároknak, a kisegítő és a nem didaktikai személyzetnek tettek. A tiltakozók elsősorban magasabb bért követelnek. Marian Neacşu kormányfőtitkár a szakszervezeti szövetségek vezetőivel folytatott szerdai egyeztetések után közölte, hogy a kormánynak jelenleg nincs lehetősége a fizetések megemelésére vagy új bérpótlékokat adni, de felajánlott egy juttatást, amelyet két részletben folyósítanának. A pedagógusoknak évi 2500, a kisegítő személyzetnek 1000 lejes bónuszt ajánl. Az ajánlatra a szakszervezeti vezetők ma adnak választ.A sztrájkolók azt követelik, hogy az ágazati bértábla a négyezer lejes országos nettó átlagbér szintjén kezdődjék, míg jelenleg egy kezdő tanár bére nem éri el a 2600 lejt. Legutóbb 18 éve volt általános sztrájk a romániai közoktatásban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

Újraindul a filmipar állami támogatási programja

Több éves zárolás után újraindul a filmipar állami támogatási programja, mely révén a producereknek az állam megtéríti filmgyártási költségeik egy részét, közölte Lucian Romașcanu kulturális miniszter, hozzáfűzve, hogy a kormány megtette az első jogalkotási lépést ezzel kapcsolatban e támogatási programnak a Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztériumtól a Kulturális Minisztériumhoz való átutalássával.A miniszter hozzátette: szeptemberben kifizethetik azokat a gyártókat, akik korábban igényelték a pénzt, de nem kapták meg. „Ez Románia rendkívül fontos kötelezettsége. Amikor ezt a programot 2018-ban gyakorlatba ültettük, fontos filmgyártók pályáztak a pénzre. Mintegy 40 cég, amelyek közül körülbelül 20 nemzetközi volt, bár jelentkezett, nem kapta meg a pénzt”, magyarázta Lucian Romașcanu. Megjegyzendő, hogy az állami támogatási programot 2018 nyarán inditották el egy kormányhatározat révén, mely szerint évente 50 millió eurót fordítanak több éven keresztül a filmipar támogatására és megtérítik a produkciók 35 vagy 45 százalékát, amennyiben az alkotások nyilvánvalóan Romániát népszerűsítik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

Rozália Gănciulescu