sursa foto: https://www.pouted.com/

Dacă Ziua Africii, celebrată anual, la 25 mai, marchează realizările înregistrate de Uniunea Africană (numită, în trecut, Organizaţia Unităţii Africane) în lupta împotriva colonialismului şi apartheidului încă de la înfiinţarea sa, la 25 mai 1963, Stilul African în designul interior ne încurajează să privim dincolo de stereotipuri, prejudecăți sau norme impuse de societate și să trăim în mod liber. 25 Mai 1963 este ziua în care unul dintre cele mai încercate continente ale lumii și-a anunțat voința de a-și proteja viitorul comun constituind prima sa structură internațională: Organizația Unității Africane, devenită astăzi Uniunea Africană, compusă din 55 de state suverane. Decizia de acum 60 de ani, când la Addis Abeba liderii africani au decis constituirea acestei uniuni, se producea într-un moment în care continentul încă nu era în totalitate decolonizat, în care nevoia de dezvoltare economică și socială, de recunoaștere și respectare a drepturilor omului, de afirmare a voinței și viziunii africane în lume erau la început de drum. Iar drumul s-a dovedit adeseori plin de suferință, de drame umane, de luptă și de deznădejde, dar a adus cu sine și optimism, creativitate și recunoaștere internațională.


Istoria Zilei Africii este legată de crearea Organizaţiei Unităţii Africane. Această organizaţie a apărut ca urmare a procesului de decolonizare a continentului african, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Prima ţară subsahariană care şi-a obţinut independenţa a fost Ghana, la 6 martie 1957. În aprilie 1958, Ghana a iniţiat prima Conferinţă a Statelor Africane Independente, sub conducerea lui Kwame Nkrumah. Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai Ghanei, Etiopiei, Sudanului, Liberiei, Libiei, Marocului şi Tunisiei. În cadrul conferinţei, s-a decis sărbătorirea Zilei Eliberării Africii la 15 aprilie. Din 1959 până în 1963, Ziua Eliberării Africii a fost sărbătorită atât în Etiopia, Africa de Sud, Ghana, cât şi de către comunităţile de africani din Marea Britanie, China, Uniunea Sovietică sau Statele Unite. Deoarece multe state africane au reuşit să îşi câştige independenţa, lideri ai 32 de naţiuni de pe continent s-au întâlnit în ziua de 25 mai 1963, la Addis Abeba, pentru a fonda Organizaţia Unităţii Africane. Organizaţia a stabilit să aibă o adunare anuală formată din şefi de stat, un consiliu de miniştri, un secretariat general şi o comisie de mediere, conciliere şi arbitraj. De asemenea, fondatorii au stabilit să schimbe data marcării Zilei Eliberării Africii de la 15 aprilie la 25 mai. După 38 de ani, numele organizaţiei a fost schimbat în Uniunea Africană, la 25 mai 2001.

Aţi observat vreodată cum de cele mai multe ori proiectele de amenajare prezentate în reviste sau pe internet provin din două zone geografice majore? Există tendința de a reflecta asupra designului în mare parte din vest datorită originii diferitelor națiuni europene și a stiluri lor individuale de design, sau să ne inspirăm din est pentru unele idei exotice și încântătoare. Ei bine, în mijlocul acestor două direcţii, puternicul continent african este deseori ignorat! Mulţi îl consideră poate ca pe o alegere nu tocmai conștientă, dar noi credem că a sosit timpul să punem vivacele continent african, cu artefactele şi modelele sale captivante, în centrul atenției. Enigmatic şi plin de mister, stilul african de amenajare interioară este una dintre cele mai populare şi exotice teme de decorare. Africa, acest continent la contrastelor, al deşerturilor de necuprins, al pădurilor ecuatoriale, al triburilor cu tradiţii şi obiceiuri proprii, a reprezentat – şi va continua să o facă – o permanentă sursă de inspiraţie pentru designerii de interior care reuşesc să surprindă prin modul original de a combina elementele specifice ascestui stil cu cele deja existente într-o locuinţă. Din fericire, obiectele africane se pot îngemăna cu majoritatea stilurilor de amenajare, mai ales cu stilurile modern şi minimalist, motiv pentru care chiar şi cei mai neiniţiaţi dintre noi pot aduce căldura (chiar arşiţa) culturii africane în casele lor prin elementele naturale şi texturile puternice, prin accesorii şi culori îndrăzneţe, prin motive decorative de forme neregulate. De exemplu, o canapea “minimalistă”, acoperită neglijent cu o cuvertură în culori vii sau cu imprimeuri africane şi ornată cu câteva pernuţe multicolore, poate ieşi numaidecât din tipare. Decorul african este inspirat de natură, de ţesături colorate şi sculpturi din lemn, iar reprezentările animalelor vor fi întotdeauna un punct central, acestea regăsindu-se atât în operele de artă, cât şi pe majoritatea ţesăturilor africane. Animal print-ul este prezent în modelele covoarelor, pernelor, cuverturilor şi ale draperiilor.

Stilul african se evidenţiază prin elemente impunătoare, prin bogăţie şi culori specifice pământului, fiind o temă simplă şi clasică destul de uşor de obţinut, în care spaţiul nu trebuie să fie aglomerat, dezordonat sau obositor. Potrivit persoanelor misterioase, energice şi dinamice, chiar impulsive, care îşi doresc să fie înconjuraţi de un strop (sau mai mult de-atât) de exotism, accentele afro-etnice sunt o opţiune de neratat. Trebuie să recunoaştem că stilul african, atât de burlesc şi bizar, demontează banalele amenajări interioare urbane, condimentându-le estetica.

Elemente caracteristice

 * Paleta cromatică specifică acestui stil este una caldă, primitoare, formată din tonuri pământii, precum maro, auriu, ruginiu, crem şi cafeniu. Pentru a crea un punct de interes în locuinţă puteţi combina maroul cu accente de verde sau albastru, nuanţe specifice peisajului african, însă nu le folosiţi în cantităţi prea însemnate pentru a nu vă abate de la stilul de bază. Roşul, galbenul şi portocaliul, culori ale celebrelor apusuri africane, îşi fac şi ele loc printre predominantele acestei teme. Verdele nu trebuie totuşi amestecat cu roşu şi portocaliu, pentru ca încăperea să nu emane o stare inutilă de tensiune şi încărcare. Interiorul decorat în stil african trebuie să degaje bogăţie, istorie şi dragoste pentru pământ, valori caracteristice culturii africane. Folosiţi-vă imaginaţia adăugând o notă de originalitate prin aplicarea unor fâşii de autocolant sau tapet de inspiraţie africană. Puteţi opta pentru elemente care înfăţişează blana unor animale ca zebră, leopard, jaguar, tigru, girafă, aligator, ghepard şi struţ. Orice culoare a curcubeului poate reprezenta o opţiune pentru amenajarea în stil safari, având în vedere diversitatea ecosistemului african. Pădurile şi jungla oferă o abundenţă de plante verzi şi flori în nuanţe extrem de diversificate. Culorile neutre cum ar fi bronz, caramel şi auriu redau, de asemenea, climatul sufocant, fierbinte şi pasional. Mixaţi cât mai mult alegerile cromatice, pentru că asta caracterizează până la urmă stilul african: varietatea. Dacă îndrăzniți, asociaţi maroniul cu verdele, cu roșul aprins, galbenul, portocaliul sau cu albastrul închis. Şi pentru că în deşert echilibrul este asigurat de oaze, acelaşi lucru se întâmplă şi în amenajarea interioară în care albastrul transparent al apei poate echilibra vizual decorul. Culorile specifice stilului african de decorare sunt, aşadar, cele ale soarelui, ale pământului, ale apei, deşertului şi oazelor verzi. Chiar dacă nu suntem suficient de norocoși pentru a avea artefacte sau textile africane autentice, puteți aduce în casă un pic din aura uimitoare a continentului prin simpla dar corecta alegere a culorilor. Nimic nu este mai african decât tonurile calde de pământ. Un ghid simplu în alegerea nuanțelor potrivite pentru un interior afro-inspirat este imaginea apusului de soare de pe câmpiile din Serengeti. Dar asiguraţi-vă că, în loc de un aspect lăcuit lustruit, finisajul este unul rustic, cu o atingere crudă, nefinisată. Ideile de decorare africane oferă soluţii şi accente ideale pentru interioarele contemporane în stil Art Deco, creând spaţii vibrante şi neobişnuite. Umbrele de culoare neagră sunt ideale pentru a aduce dramatism unui interior modern african.

* În ceea ce privește mobilierul în stil african, adesea cioplit şi sculptat, acesta trebuie să fie din elemente naturale, care să redea o nuanță de simplitate și de un oarecare primitivism. Fie că ne referim la lemnul de bambus, cedru, mahon, rattan, trandafir şi cireş sau abanos, piatră şi chiar palisandru, proveniența materialelor trebuie să fie de origine naturală. Cei mai excentrici pot opta și pentru fildeș, care conferă o doză de extravaganță locuinței. Scaunele şi mesele sunt joase, masive, iar patul de obicei nu are picioare. Canapelele şi fotoliile trebuie să fie din piele închisă la culoare, de preferat maro închis, sau din alte materiale, dar neapărat în culori neutre. Nu abuzaţi de modelele animale, ci folosiţi-le doar pentru accesorii – precum covorul zebră. Multe dintre piesele de mobilier conţin şi elemente din fier forjat. Specifică stilului african este comoda din lemn de culoare închisă, cu multe sertare şi cu mânere din fier forjat. Canapelele prezintă tapițerii în culori intense, eventual cu imprimeuri cu caracter tribal. Cu toate că mobilierul tipic african este destul de complex în privinţa modelelor, vă puteţi rezuma fără probleme la linii cât mai simple, fără sculpturi sau alte artificii similare. Investiţi într-un pat de dimensiuni mari, eventual cu baldachin, cu un cadru impunător şi neapărat o saltea confortabilă.

* După cum am tot spus, designul interior în stil african este inspirat în cea mai mare parte din natură, aşa că pardoseala trebuie să fie nepărat din lemn. Lemnul de esenţă tare este cel mai potrivit – mahon, bambus, pin şi tec. Dacă aveţi posibilitatea, încercaţi un lemn rar, neobişnuit, precum zebrano. De asemenea puteţi alege plăci mari din ceramică. Pe podea aşezaţi covoare în culori neutre, cu imprimeuri animale, covoare ţesute cu modele tribale, covoraşe din piele naturală de vacă sau piele întoarsă precum şi bucăţi rotunde împletite manual. Reţineţi însă, că un covor şi câteva pernuţe aruncate la întâmplare nu înseamnă că am adoptat stilul african. Cu toate acestea, este permisă introducerea atmosferei africane într-o manieră delicată, reținută prin combinarea acesteia cu alte stiluri de design echilibrate şi ordonate. În timp ce restul casei continuă să rămână în stilul adoptat anterior, accesoriile africane devin un punct focal remarcabil şi un punct de plecare într-o conversație.

AFP photo

* Dincolo de faptul că toate ţesăturile specifice africane sunt naturale (bumbac, mătase), acestea se evidenţiază şi printr-o serie de imprimeuri deosebite, având, în general, fie modele similare cu blana animalelor, fie modele geometrice, şi nuanţe închise de maro sau de alb şi negru. Totuşi, dacă aţi vopsit deja locuinţa într-o nuanţă închisă, recomandat ar fi ca ţesăturile să fie perfect albe, pentru un contrast de efect. Aceste textile unice redau de multe ori un simbol ce reprezintă siguranţa şi continuitatea, precum şi proverbe semnificative sau evenimente istorice. Textilelor cu imprimeuri tribale sau animale le puteţi găsi locul potrivit într-un dormitor sub forma unei frumoase lenjerii de pat, pe divanul din living sub forma unei pernuţe decorative sau ca draperie pentru protejarea de razele puternice al soarelui. Tapițeriile şi ţesăturile pot fi însă şi multicolore, nelipsite fiind din nou roşul, portocaliul, verdele, albastrul sau galbenul, culorile foarte vii.

(Photo by ALEXANDER JOE / AFP)

* Într-un decor african accesoriile au o importanţă aparte deoarece prin ele se simte cele mai bine spiritul autentic al Africii. Tablourile, statuetele şi vasele mari din ceramică cu imprimeuri animaliere, precum şi măştile sculptate vor avea un efect deosebit. La fel de apreciate vor fi şi figurinele triburilor africane care înfăţişează scene din viaţa acestora. Dar ceea ce o să vă aducă şi mai aproape de un design african veritabil sunt elementele de artizanat tradiţionale realizate de meşterii băştinaşi. Tablourile care ilustrează lupte, dansuri sau scene de vânătoare cu personaje africane sunt foarte apreciate. Impunătoarele ghivece cu plante sunt şi ele necesare într-un decor african. Plante precum ficuşii, baobabii, palmierii vă vor duce cu gândul la junglă oferind locuinţei un colţ de natură. Cuferele din lemn de abanos cu inserţii din piele de bivol sau cămilă pot înlocui măsuţele de cafea din faţa canapelelor de living. În ceea ce priveşte ferestrele, trebuie să fie simple. Folosiţi obloane din lemn închis la culoare şi perdele din voal. Perdelele din voal pot fi folosite şi deasupra patului. Încercaţi să vă fixaţi un punct central al fiecărei camere, iar celelalte elemente să vină în completarea temei alese. De ce? Pentru că veţi asigura unitate încăperii, iar efectul vizual va fi unul deosebit. Micile vase Zingana sunt fabricate în întregime din lemn şi şlefuite cu mare grijă pentru a le da o formă frumoasă. Lemnul Zingana utilizat pentru fabricarea acestor vase prezintă striaţii negre pe o culoare similară cu cea a fagului. Originare din Camerun, vasele africane din lut sunt realizate într-o manieră artizanală, motivele de pe margine fiind sculptate manual. Acestea împiedică pătrunderea apei putând fi folosite atât ca vaze pentru flori, cât şi ca oale. Pentru noi, măştile africane pot fi doar un obiect decorativ exotic, dar pentru africani au o semnificaţie aparte. Nu este nici pe departe un obiect de artă figurativ, ci mai degrabă o fiinţă sacră considerată protectoarea casei şi a familiei. Este o operă concepută pentru a stârni sentimente de respect, de teama, de teroare, de curaj, dar şi de amuzament. Există în măşti două caractere esenţiale care ajută la înţelegerea funcţiilor lor. Ca “instituţii” asociate riturilor şi practicii dansului, există măşti sacre şi măşti profane. Obiectele ornamentale din lemn sunt decorate prin sculptare, covoarele din lână sunt decorate cu motive africane, o diversitate de textile cu simboluri specifice, tapițeriile şi feţele de pernă sunt brodate cu figuri ale animalelor din savana africană. Stilul african înseamnă cuverturi, plăpumi, pernuţe, draperii şi feţe de masă de in, cu imprimeuri geometrice sau broderii cu motive safari, veioze, suveniruri, statuete, vaze şi tăvi din piatră, fier sau lemn, decoraţiuni din bambus şi tobe africane, farfurii ceramice pictate manual, cufere din lemn şi piele, oglinzi şi paravane cu încrustaţii deosebite, covoare ţesute sau din piele, mobilier încrustat din metal sau lemn şi, cu toate că am încercat să cuprindem tot, lista încă poate continua.

* Pentru iluminat asortaţi cu restul încăperii câteva veioze sau lampadare marocane din fier sau lemn cu abajururi din piele sau sticlă, pictate manual. Lumina degajată de acestea este specifică, emanând mister, căldură şi misticism. Creaţi o atmosferă exotică cu lumini dramatice şi optaţi pentru lămpi în stil marocan sau pentru lumânări parfumate. Pentru un efect maxim, aşezaţi lumânărelele în faţa unei oglinzi. Cuferele hispano-maure, realizate din lemn de cedru sau abanos, acoperite cu piei de cămilă sau de bivol, încrustaţii din oase colorate, alamă sau cupru, precum şi lămpile marocane de pardoseală, şi ele acoperite cu piele sau pictate în culori naturale, transmit aproape totul într-o amenajare în stil african, cel mai important lucru fiind acela că stimulează imaginaţia şi creează sentimentul de apartenenţă la o lume a misterelor.

Pentru a concluziona, în stilul african este vorba în primul rând de reconectarea cu natura și magia nealterată. Spre deosebire de multe alte teme, încercarea de a adăuga o aromă africană unui spaţiu fără a utiliza materiale ecologice și durabile este aproape imposibilă. În cazul în care optați pentru un look african cu drepturi depline, artefactele și faianța sunt, de asemenea, o modalitate foarte bună de a exprima tema în adevăratul sens al cuvântului. Un mod inteligent ca motivele africane să nu copleşească este de opta pentru o răcoritoare temă tropicală. Pe lângă faptul că este o alegere minunată, această variantă vă permite să amestecaţi în decor și accesorii cu tematică asiatică sau chiar americană. Un stil cu adevărat global pentru cei care doresc să celebreze lumea! Confortabilă, energizantă şi transcendentală, proiectarea africană este la fel de fermecătoare ca și continentul în sine. Chiar dacă nu vă gândiţi la o transformare completă, adăugaţi un element sau două din acest stil fascinant interiorului dvs. și veți vedea imediat magia.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.architectureartdesigns.com/21-marvelous-african-inspired-interior-design-ideas/

https://www.hipcouch.com/magazine/best-african-home-interior-design-ideas

https://www.pouted.com/african-style-interior-design/

https://jijjysmaison.com/2023/02/17/enchanting-african-inspired-interior-design-trend-2023/

https://www.cnr-unesco.ro/ro/activitate/ziua-africii

https://www.agerpres.ro/documentare/2021/05/25/25-mai-ziua-africii–718838