300.000 de persoane din țară și străinătate sunt așteptate să participe la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc

Peste 300.000 de persoane din țară și străinătate sunt așteptate să participe la pelerinajul de Rusaliile catolice, ce va avea loc astăzi la Șumuleu Ciuc, în județul Harghita. Acesta are o istorie de peste 450 de ani și este considerat cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est dedicat Fecioarei Maria.

Reporter: Potrivit estimărilor organizatorilor, printre pelerini se vor număra președinta Ungariei, Novák Katalin, dar și fostul președinte al acestei țări, Áder János, care participă în fiecare an la eveniment.

Alaiul festiv va porni la ora 10:30 din fața Bazilicii din Miercurea Ciuc și va parcurge traseul până la altarul în aer liber aflat pe Muntele Șumuleu, unde monseniorul Gergely Kovács, arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, va oficia Liturghia de Rusalii. Motto-ul din acest an al pelerinajului a fost preluat dintr-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi, în contextul în care se împlinesc 800 de ani de la înființarea Ordinului Franciscan.

Pentru buna desfășurare a pelerinajului au fost mobilizați sute de jandarmi, polițiști și pompieri, iar autoritățile locale au impus restricții de circulație pe mai multe străzi din oraș./lalexandrescu/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 mai