Președintele rus a declarat că a fost uimit de reacția autorităţilor de la Tbilisi la reluarea traficului aerian între Rusia şi Georgia

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că reluarea curselor aeriene între Rusia şi Georgia și eliminarea vizelor pentru cetățenii acestei țări este o decizie a sa luată în sprijinul mediului de afaceri și al cetățenilor, dar reacția celor de la Tbilisi la această măsură l-a uimit.

În acest caz, a fost într-adevăr decizia mea și chiar iniţiativa mea, a spus Putin, vineri, la o întâlnire cu membrii organizației civice Delovaia Rossia, după ce unul dintre participanţi i-a mulţumit preşedintelui pentru decizia luată. Putin a explicat că această decizie s-a datorat mai multor circumstanțe, inclusiv perioadei vacanţelor de vară. ‘Sincer vorbind, pentru mine reacția care a urmat a fost o adevărată surpriză… Foarte ciudat, să fiu sincer, neașteptată. Când mă uit dintr-o parte, cred că sunt complet nebuni, ceea ce se întâmplă acolo este de neînțeles’, a spus președintele Federației Ruse. Conducerea georgiană, a adăugat Putin, a ridicat în repetate rânduri problema anulării vizelor și reluării curselor aeriene. ‘Și am făcut acest pas, primii, dar ceea ce se întâmplă în interiorul țării nu este treaba noastră, îi lăsăm pe oameni să decidă ei ce cale ar trebui să urmeze Georgia, cum să se dezvolte. El a subliniat că nu a avut dubii niciodată că decizia va aduce beneficii mediului de afaceri.

Pe 10 mai, Putin a anulat decretul din 21 iunie 2019 privind interzicerea traficului aerian între Rusia şi Georgia. El a anulat şi interdicția de vânzare a pachetelor turistice. În plus, din 15 mai, regimul de vize pentru cetățenii Georgiei a fost anulat. Reprezentanții opoziției radicale georgiane au organizat proteste la Tbilisi împotriva reluării curselor aeriene cu Rusia. Aceștia au susținut că reluarea zborurilor către Rusia amenință Georgia cu un refuz din partea Bruxelles-ului de a acorda Georgiei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Președintele Georgiei, Salome Zurabişvili, și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea sa față de reluarea traficului aerian între cele două țări. Guvernul georgian a numit reluarea zborurilor ca fiind un pas corect și a criticat acțiunile opoziției./vdraguta/gpodea

www.interfax.ru – 26 mai