CSM critică proiectul privind pensiile speciale aflat în dezbatare în Parlament

Consiliul Superior al Magistraturii critică proiectul privind pensiile speciale aflat în dezbatere în Parlament, susținând că o creștere bruscă a vârstei de pensionare pentru judecători și procurori ar putea determina ieșirea din sistem a peste 1.500 de magistrați. Reacția vine după ce ministrul muncii a anunțat că vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani pentru toți românii, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană privind eliminarea pensiilor speciale.

Președintele CSM, Daniel Grădinaru: La nivelul întregii țări, din 5.300 de posturi, 1.129 sunt vacante. Aș mai puncta faptul că dacă undeva la 240 de cereri de pensionare au fost soluționate în 2021, la judecători, în 2022, numărul acesta aproape s-a dublat, ajungând la 464. De asemenea, tot la nivel de judecători eligibili, dar la nivelul întregii țări, la toate instanțele sunt undeva 540 de judecători care ar putea să se pensioneze până la sfârșitul acestui an.

Realizator: Potrivit redactorului RRA Diana Surdu, cea mai complicată situație ar putea exista la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde, dintr-o schemă de 161 de posturi, sunt ocupate efectiv doar 68, iar 28 dintre magistrați îndeplinesc condițiile de pensionare până la sfârșitul acestui an./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 28 mai