Joe Biden a descris noua limită a îndatorării convenită cu republicanii drept un compromis pentru a evita intrarea în incapacitate de plată

Preşedintele american, Joe Biden, a descris acordul de principiu convenit cu preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor privind o nouă limită a îndatorării, drept un compromis pentru a preveni „o intrare catastrofală în incapacitate de plată”.

Preşedintele Camerei, Kevin McCarthy, a declarat că acordul include reduceri istorice ale cheltuielilor şi nu prevede nicio taxă nouă. Confirmând acordul, McCarthy l-a acuzat pe preşedintele Biden de faptul că a pierdut timpul luni întregi.

Detaliile acordului nu au fost făcute publice, însă există informaţii conform cărora acesta ar mări plafonul îndatorării pentru doi ani. Acum, domnul McCarthy şi Casa Albă trebuie să convingă cele două partide – republican şi democrat – să susţină planul în Congres.

Ţara ar putea intra în incapacitate de plată până la 5 iunie, ceea ce ar perturba economia americană şi pieţele globale./mbrotacel/dsirbu

BBC SERVICIUL MONDIAL – 28 mai