Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Parohia Brâncuşi, din Bucureşti, sărbătoreşte 15 ani de la aşezarea pietrei de temelie cu o expoziţie de fotografie şi organizarea a unor activităţi caritabile pentru refugiaţii ucraineni. Expoziţia evidenţiază o etapă importantă din istoria parohiei, oferind o retrospectivă a momentelor semnificative din viaţa comunităţii parohiale. Fotografiile relevante din comunitate şi de la evenimentele principale sunt prezentate în cadrul expoziţiei organizate în parteneriat cu Agenţia de ştiri Basilica a Patriarhiei Române.  Parohia a anunţat şi activităţi culturale şi sociale, în colaborare cu Fundaţia World Vision România. Un preot vorbitor de limba ucraineană a participat pentru a oferi asistenţă religioasă refugiaţilor ucraineni prezenţi.

Parohia găzduieşte, în parteneriat cu World Vision România, Centrul Happy Bubble Brâncuşi dedicat copiilor refugiaţi din Ucraina, care oferă zilnic servicii socio-educaţionale, consiliere pentru gestionarea traumelor, cursuri de română şi activităţi adecvate vârstei, în scopul dezvoltării armonioase şi incluziunii sociale – ateliere de creaţie, terapie prin joc, interacţiune cu copiii din comunităţile de români, excursii.

2) Serviciul de urgenţă COMAND, realizat în parteneriat cu Departamentul de Stat al Serviciului de Urgenţă al Ucrainei din Regiunea Transcarpatia, va funcţiona în municipiul Baia Mare, nordul României, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan. Proiectul ‘COMAND – Sincronizarea intervenţiilor în situaţii de urgenţă în regiunea de graniţă’, va avea un rol major în comunitatea ucraineană din Transcarpatia şi judeţul Maramureş.

Conflictul armat care a izbucnit anul trecut în Ucraina ne-a arătat o dată în plus importanţa pe care o are pregătirea în gestionarea şi intervenţia în cazul unei situaţii de urgenţă. Este necesar să avem o infrastructură adaptată şi oameni cât mai bine pregătiţi pentru a interveni în astfel de situaţii. Practic, prin acest proiect vom digitaliza complet reţeaua de comunicaţii în situaţii de urgenţă din regiunea Transcarpatia, vom înfiinţa un dispecerat integrat pentru situaţii de urgenţă în judeţul Maramureş prin extinderea clădirii SMURD din Baia Mare şi dotarea acesteia. Proiectul are o valoare de peste 3 milioane de euro.

Ne dorim ca prin acest proiect să optimizăm procedurile de comunicare interinstituţională între serviciile de urgenţă din Maramureş şi Transcarpatia, pentru ca populaţia celor două regiuni să beneficieze de cele mai bune servicii în cazul situaţiilor de urgenţă, a adăugat Ionel Bogdan.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.