2023. május 29

A Legfelsőbb Bírói Tanács elmarasztalja a speciális nyugdíjakról szóló törvénytervezetet

A Legfelsőbb Bírói Tanács elmarasztalja a különleges nyugdíjakról szóló törvénytervezetet, és azt állítja, hogy a bírák és az ügyészek nyugdíjkorhatárának hirtelen emelése több mint 1500 bíró rendszerből való távozását idézheti elő. „Országszerte az 5300 állásból 1129 betöltetlen. 2021-ben mintegy 240 nyugdíjazási kérelmet hagytak jóvá a bírák esetében, mig 2022-ben ezek száma csaknem megduplázódott, azaz 464 volt. Ugyanakkor, országos szinten, valamennyi bíróságon körülbelül 540 bíró vonulhat nyugdijba az év végéig”, nyilatkozta Daniel Grădineanu, a Legfelsőbb Bírói Tanács elnöke. A legbonyolultabb helyzet a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéken adódhat, ahol a 161 állásból csak 68 van betöltve, és a bírák közül 28 teljesíti a nyugdíjba vonulás feltételeit ez év végére, jegyezte meg a román közszolgálati rádió tudósitója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Hétfőn kezdődik a „Saber Guardian 23” nemzetközi hadgyakorlat a Galac megyei Smârdan községben

Hétfőtől fontos nemzetközi hadgyakorlatra kerül sor a Galati megyei Smârdan községben található Másodlagos Harci Kiképző Központban. A megnyitó ünnepséget 11 órától tartják Angel Tîlvăr honvédelmi miniszter és Daniel Petrescu tábornok, vezérkari főnök jelenlétében. A június 9-ig tartó hadgyakorlatot a „Ioan Emanoil Florescu tábornok” egyesített erők parancsnokság vezeti, és ez lesz az idei év legkiterjedtebb és legösszetettebb többnemzetiségű kiképzési tevékenysége. A multinacionális hadgyakorlaton rekordszámú haderőt és műszaki eszközt vetnek be: mintegy tíz ezer katonát – melyek közül mintegy öt ezer román katona -, valamint több mint 1 700 technikai eszközt, hazánkból, és 13 szövetséges és partnerországból. A smârdani Másodlagos Harci Kiképző Központon kívül hadgyakorlatokra kerül sor Nagysink, Babadag, Capu Midia településeken található kiképző központoknál is, valamint a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu 57-es légibázison. Ezzel egyidejűleg hadgyakorlatokat tartanak a Ialomiţa, Brăila és Tulcea megyei képzési központokban is. A „Saber Guardian 23” a 2013-ban megkezdett, kétévente végrehajtott gyakorlatsorozat folytatása, amelynek célja az interoperabilitás fokozása a NATO-tagországok és partnerországok között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

A nyugdíjtörvény módositásai a héten kerülhetnek a képviselőház elé

A speciális nyugdíjrendszert megreformáló törvénymódosítások a héten kerülhetnek a képviselőház elé. A dokumentum, amely már átment a szenátuson és most a képviselőház – mint döntő fórum – szavazatára vár, mérföldkövet jelent az Országos Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (PNRR).
Marius Budăi munkaügyi miniszter várhatóan ezen a héten terjeszti a képviselőház elé a speciális nyugdíjak reformjáról szóló törvényjavaslat módosításait. A munkaügyi miniszter a szolgálati nyugdíjak új módosításait megtárgyalta az Európai Bizottság képviselőivel. A módositásokat a kormánykoalíció vezetői is helyeselték. Marius Budăi nemrég úgy nyilatkozott, hogy annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék a PNRR speciális nyugdíjakkal kapcsolatos mérföldkövének teljesítését, több módosítást kell elfogadni, melynek célja, többek között, a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 65 éves korig, az állami nyugdíjrendszernek megfelelően. A munkaügyi miniszter kitért arra is, hogy egy másik elv a speciális törvények alapján megállapított és folyósított pótlékok és nyugdíjak egyes kategóriáinak megszüntetésére vonatkozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Az oktatási alkalmazottak tiltakozó demonstrációt tartanak az ország több városában

Az oktatási alkalmazottak hétfőn tiltakozó megmozdulásokat tartanak az ország több városában. A tanárok visszautasitották a kormány legutóbbi ajánlatát, amelyet az általános sztrájk végetvetése érdekében tett. Így, Fehér megyében több mint 500 szakszervezti tag közölte, hogy tiltakozó felvonulást tart a város központjában. Hasonló megmozdulásra kerül sor Focşani és Beszterce városokban is, ahol több tucatnyi pedagógus tiltakozik, nagyobb fizetést követelve. A munkaügyi minisztérium ugyancsak hétfőn kezdi meg a párbeszédet a szakszervezetekkel a költségvetési dolgozók új bértörvényéről. A minisztérium elsőbbségbe helyezi a tanügyi kádereket. Az új bértörvény elfogadására kijelölt, kormány által vállalt határidő július tizenötödike. „A munkaügyi minisztérium révén a kormány párbeszédbe kezd minden szakszervezeti kategóriával, kezdve az oktatástól egészen az egészségügyi rendszerben és a közlekedésben dolgozókkal, hogy a szerdai kormányülésen megbeszélésre, elemzésre kerülhessen sor a kormányon belül a költségvetési rendszer optimális fizetési formájának megállapitásáért, magyarázta Dan Cărbunaru kormányszóvivő. A kormány béremelés helyett egyelőre 2500 lejes bónuszt ajánlott fel az oktatási alkalmazottaknak az oktatói és kisegítő személyzet számára, valamint 1000 lejes bónuszt a nem oktatói személyzet számára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Rozália Gănciulescu – RADOR