Teatrul Național Radiofonic premiat la Premiile Asia-Pacific Broadcasting Union 2023

Cea de-a doua ediție a Premiilor Together for Peace Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) s-a celebrat în Maldive, la începutul lunii mai. La acest eveniment au fost anunțați cei zece câștigători, reprezentanți ai platformelor de televiziune, radio și digitale, iar Teatrul Național Radiofonic – Radio România aduce un premiu la București la categoria Living Well with Superdiversity – Radio, pentru producția Langholzfeld de Andreas Jungwirth, o adaptare radiofonică semnată de Oana Cristea Grigorescu, în regia artistică a lui Mihnea Chelaru.

Alături de spectacolul româneasc, la aceeași categorie radiofonică, a fost premiat și proiectul Enlightened by Music: 44 Visually Impaired Children and Their World Journey, o producție CMG-CRI, China.

Premiile ABU doresc să promoveze o atitudine pacifistă globală, care presupune armonizarea omului cu natura și cu diversitatea, construind societăți echitabile. În acest an, premianții au fost aleși dintre 105 participanți, din 27 de țări, de pe cinci continente, transformând evenimentul într-o competiție de pionierat pentru producțiile care aspiră la pace și o promovează.

Juriul, format din experți internaționali, au evaluat participanții în două sesiuni riguroase de jurizare (online și fizic) vizând excelența. Premiile s-au acordat pentru trei categorii cu temele: Transformative Education (educație transformatoare), Living Well with Superdiversity (viață bună cu super-diversitate) și Ethical & Sustainable Relationship with Nature (relație etică și sustenabilă cu natura).

Dramaturgia lui Andreas Jungwirth reflectă transformările lumii de azi, schimbările cu care ne confruntăm aici, în Europa, efectele realităților socio-politice contemporane. În această producție marca Teatrul Naţional Radiofonic, valoroasa interpretare a întregii distribuții dă viață unei lumi de care publicul românesc nu este străină și ne invită să medităm la dinamica socială a lumii în care trăim. Langholzfeld are ca subiect migrația ca fenomen globalizat al secolelor XX-XXI. Trama piesei surprinde perpetuarea mentalităților discriminatorii ale membrilor comunităților în care emigranții se instalează. Un cartier de la marginea orașului Linz, construit în anii 1960 de emigranții din Europa de est (români și iugoslavi), se depopulează odată cu îmbătrânirea și moartea primilor locuitori, naturalizați între timp ca austrieci. Noii emigranți, turci și macedoneni musulmani, sunt primiți cu suspiciune în cartier de cei ce odinioară împărtășeau același statut de emigrant. Andreas Jungwirth surprinde o realitate socio-politică a Austriei contemporane prin prisma destinelor a două familia din Langholzfeld.

Scriitor, performer, creator original de experimente sonore, Andreas Jungwirth este o personalitate recunoscută în teatral și radioul de limbă germană, cu piese montate în Austria și Germania. S-a născut în 1967, la Linz (Austria), a studiat literatura la Universitatea din Viena şi apoi actoria la Conservatorul vienez. În 1990 și-a început cariera de scenă la Lübeck, în Germania. În 1997 a scris prima piesă de teatro radiofonic Madonnenterror care l-a lansat în dramaturgie. Au urmat alte 30 de piese, creaţii originale şi adaptări, realizate pentru posturile de radio din spaţiul germanofon. În 2014 a debutat cu romanul pentru tineret Kein einziges Wort (Nici măcar un cuvânt) la Editura Ravensburger Buchverlag, iar în 2017 i-a apărut cartea Schwebezustand (În stare de plutire) la Editura CBT, pentru ca în 2019 să publice romanul Wir haben keinen Kontakt mehr (Un mai avem niciun contact).

Spectacolul LANGHOLZFELD poate fi ascultat online pe www.eteatru.ro, în colecţia Premierele anului 2021.

Langholzfeld de Andreas Jungwirth. Traducerea: Ciprian Marinescu. Adaptarea radiofonică: Oana Cristea Grigorescu. În distribuție: Cosmin Șofron, Virginia Rogin, Ion Haiduc, Angel Popescu, Coca Bloos, Dan Clucinschi, Adrian Dima, Eugen Cristea, Irina Ungureanu, Julieana Drăghici. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Sound design: Mihnea Chelaru. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihnea Chelaru.Traducerea în limba română a piesei Langholzfeld de Andreas Jungwirth a fost realizată cu sprijinul de rețelei internaționale TRADUKI. Producție TNR, decembrie 2021.