𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐞𝐭𝐮𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐧𝐢 – 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 „A𝐢𝐜𝐢-𝐀𝐜𝐨𝐥𝐨”

𝗣𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟰𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗮𝗳𝗮𝗿𝗮 𝗴𝗿𝗮𝗻𝗶𝘁̦𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗮𝘂 𝘀𝗮̆𝗿𝗯𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝘁 𝗹𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶

𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗣𝗿𝗲𝘁𝘂𝘁𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻𝗶!

București, 30 mai 2023. În perioada 25 – 28 mai 2023 a avut loc, la București, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni „Aici-Acolo”, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAP). Evenimentul s-a aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

La manifestările care au durat patru zile au participat peste 400 de români veniți din 34 de țări, din Canada până în Malaezia și din Islanda până în Iordania, precum și din țările învecinate, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice din România, ai clerului, societății civile, mediului academic și mass-media.

În mesajul transmis participanților cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat: ”Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forța capabilă să promoveze valorile și spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare (…). Autoritățile române au responsabilitatea de a-și asuma o viziune pe termen lung (…), astfel încât să-i determine pe cei plecați să se întoarcă acasă.”

La rândul său, Gheorghe Cârciu, Secretar de Stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a transmis: ”Ziua Românilor de Pretutindeni ne-a adus mai aproape și ne-a arătat ceea ce cu toții știm în inimile noastre: că nu există decât o singură Românie și că vom fi mereu români, și Aici, și Acolo. A fost o ocazie specială în care am putut reafirma unitatea și legătura noastră strânsă, indiferent de distanța care ne separă! Am simțit că suntem mai aproape, că suntem din nou acasă!”

În programul Festivalului s-au aflat evenimente precum:

Deschiderea oficială a Festivalului „Aici – Acolo” și un concert de muzică barocă, ce au avut loc în Sufrageria Regală din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.

Programul următoarelor două zile ale Festivalului a oferit participanților o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, expoziții cuprinse în Romanian Design Week, vernisaje de artă plastică și fotografie, o prezentare de modă a studenților din cadrul Universității Naționale de Arte București, precum și o seară de muzică și conversații literare cu faimoși autori români din străinătate, desfașurate la ARCUB.

Duminică, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită la Catedrala Patriarhală, aflată pe Dealul Mitropoliei unde, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale împreună cu Episcopul Ieronim al Daciei Felix au oficiat Sfânta Liturghie. Totodată, ceremonia de închidere a Festivalului s-a desfășurat în sala fostului Parlament al României, aflat în incinta Patriarhiei Române.

Adresându-se participanților în încheierea Festivalului, Sandra Pralong, Consilier de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, a amintit audienței: „Ne aflăm în locurile în care s-a întregit România și s-a desăvârșit țara puternică de la începutul secolului trecut și din perioada interbelică, țară făurită de idealurile pașoptiste — iar dvs. sunteți ’noii pașoptiști’ de care România are nevoie pentru a-și redobândi locul cuvenit în Europa.”

Toate evenimentele incluse în programul Festivalului au fost gratuite și finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

𝐌𝐮𝐥𝐭̦𝐮𝐦𝐢𝐦 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐫𝐨𝐫 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐩𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫! 𝐒𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞𝐦 𝐜𝐮 𝐛𝐢𝐧𝐞!

Comunicatul de presă poate fi consultat aici: https://dprp.gov.ro/…/peste-400-de-romani-din-afara…/

Site-ul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni:

https://dprp.gov.ro/web/.

Pagina de FACEBOOK a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni:

https://www.facebook.com/drpromania/.

Pagina de FACEBOOK a Festivalului „Aici-Acolo”:

https://www.facebook.com/festivalulaiciacolo/ .

Pentru mai multe informaţii, o puteți contacta pe Speranța Anghel,

telefon: +4 0727 944 955, e-mail: speranta.anghel@dprp.gov.ro.

Comunicare

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni