Descoperirile de la Pompei continuă: rămășițe ale scheletului a două femei și al unui copil care au rămas prinși lângă un cuptor

Scheletele a trei locuitori din Pompei, doi adulți și un copil, precum și două fresce cu scene mitologice, au fost descoperite în timpul unor noi săpături în zona arheologică a orașului, distrusă de vulcanul Vezuviu în anul 79 d.Hr. c. Este vorba despre rămășițele osoase a doi indivizi adulți, probabil două femei, și al unui copil, cu vârsta cuprinsă între 3 și 4 ani, care se refugiaseră de erupție în zona unui cuptor de lângă casă.
Scheletele au fost găsite într-o încăpere excavată, în care au mai rămas doar 40 cm de stratigrafie intactă, în contact direct cu solul, și au arătat „o serie de traumatisme perimortem datorate prăbușirii etajului superior, ale cărui fragmente au fost amestecate cu lapilli ponce albe, caracteristic primelor faze ale erupției”, au explicat responsabilii sitului arheologic.
În plus, „în atriumul casei cu un cuptor alăturat au reapărut două încăperi cu fresce reprezentând scene din mit: Poseidon și Amimon în prima, Apollo și Daphne în a doua”, iar într-una dintre camere „rămășițe de mobilier carbonizat de la un incendiu produs în timpul catastrofei”.
Acestea sunt ultimele descoperiri ale noilor săpături care se desfășoară în Regio IX, unul dintre cele nouă cartiere în care este împărțit situl, de aproximativ 3.200 de metri pătrați și adiacent zonei în care s-au descoperit surprize precum casa lui Orion sau termopoli, locul unde se servea mâncare și băutură locuitorilor.
„Este sfâșietor și pentru că este foarte probabil ca aceștia să nu fi murit din cauza efectelor erupției, ci din cauza cutremurelor care au anunțat-o”, a declarat ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, care a vizitat situl pentru a vedea cele mai recente descoperiri.
Cu doar o săptămână în urmă au fost descoperite în timpul aceloraşi săpături scheletele a doi locuitori, care au oferit mai multe detalii despre ultimele momente ale oraşului Pompei, ai cărui locuitori au murit nu doar din cauza lapilli sau a micilor fragmente de lavă, cenușă și gaze fierbinți pe care le degaja Vezuviul, ci și din cauza alunecărilor de teren. (www.20minutos.es – 30 mai)/rcostea