Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, despre noua ofertă a guvernului

Realizator: Cristian Bâcâin – Guvernul a venit aseară cu o nouă ofertă mai bună pentru cadrele didactice, în încercarea de a opri greva din învățământ a confirmat cu puțin timp în urmă, pentru Radio România Actualități, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație. El a explicat că noua propunere a fost transmisă tuturor profesorilor din țară și un răspuns privind o eventuală încetare a grevei este așteptat până la ora 16:00, dar mitingul și marșul de astăzi din București nu au fost anulate.
Marius Nistor: Au venit cu altă ofertă, care constă în acordarea sumei de 4.000 lei în două tranșe pentru personalul didactic de predare şi didactic auxiliar. Din cei 4.000 lei, 2.600 sunt sumă forfetară, bani care pot fi cheltuiți de către colegii noștri pe absolut orice, diferența de 1.400 lei sunt bani care merg pe partea de dezvoltare profesională, achiziții de tablete, manuale de specialitate, cursuri de formare. Mai sunt câteva direcții stabilite de proiectele pe fonduri europene, pentru că sunt bani europeni. Personalul nedidactic – oferta a fost de 500 lei, prima care se acordă din data de 5 iunie și încă 1.000 lei, prima care se acordă din 5 octombrie.
Reporter: Ați comunicat această nouă propunere profesorilor din țară și dacă aveți un răspuns?
Marius Nistor: Așa cum am afirmat de atâtea ori, singurii în măsură să aprecieze vreo ofertă venită din partea Guvernului sunt colegii noștri, membri de sindicat, dar și nemembri, care sunt în grevă generală. Așteptăm până astăzi la ora 16:00 un punct de vedere. Oricum, astăzi vom lupta – suntem în Piața Victoriei și de acolo vom pleca la Palatul Cotroceni.
Realizator: Protestul de astăzi aduce și restricții de circulație, care vor fi impuse progresiv în capitală, între orele 10:00 și 16:00. Manifestanții urmează să se adune între orele 11:00 și 12:00 în Piața Victoriei și pe Șoseaua Kiseleff, urmând ca între orele 13:00 și 15:00 să plece în marș din fața sediului guvernului către Palatul Cotroceni, unde vor face un miting la statuia Leu, până la ora 15:30. În același timp, cele trei federații sindicale din învățământ îi cer președintelui Klaus Iohannis să le primească la discuții după-amiază./dpop/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 mai)