2023. május 31.

A kezdő tanárok 40 százalékos fizetésemelését ajánlotta fel a kormány

A kormány szerdán sajtóközleményben jelentette be a tanároknak tett végső ajánlatát: június 1-jétől havi bruttó 1000 lejes béremelést, a szakszervezetek által követelt emeléseket pedig három év alatt fokozatosan hajtják végre. Ez az jelenti, hogy idén az év második felére a kezdő tanárok fizetése 40 százalékkal nő. A bejelentésre Nicolae Ciucă miniszterelnöknek az oktatási szakszervezeti vezetőkkel folytatott, közel kétórás megbeszélése után került sor. Az ülést követően bejelentették, a román kormány csütörtökön sürgősségi rendelettel elfogadja a 153/2017-es törvényben előírt havi bruttó 1000 lejes fizetésemelést, amely a tanügyi személyzet számára a jövő évi bártábla szerint megállapítandó fizetésemelés előlegét jelenti. A tanügyi kiegítő személyzet személyzet számára a fizetésemelés havi bruttó 400 lej lesz. Az új bértáblában a kezdő tanár fizetése az érvényes országos bruttó átlagbérhez lesz viszonyítva, és ez lesz az oktatási bértábla referenciapontja is. Az új bértábla szerinti fizetésemeléseket az új bértörvény hatályba lépésétől számított legfeljebb három év alatt fokozatosan vezetik be, az első részlet az emelések teljes összegének 40 százalékát teszi ki. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Túlbuzgósággal tiltakoznak a szolgálati nyugdíjak tervezett reformja ellen a börtönőrök

Munkalassítással, illetve túlbuzgósággal tiltakoznak a szolgálati nyugdíjak tervezett reformja ellen a börtönőrök – tudatta szerdán a büntetés-végrehajtási intézetek szakszervezeti szövetsége (FSANP). „Jöjjenek a politikusok a bűnözőiket őrizni!” – címmel közölt helyzetjelentésében a szakszervezet börtönök bejáratát ábrázoló fotókkal adta hírül, hogy a „bürokratikus előírások” túlbuzgó betartása miatt, a rossz felszereltség és krónikus létszámhiány körülményei között szerdán a megszokott 45 perc helyett mintegy 2-4 órát vett igénybe az alkalmazottak bejutása szolgálati helyükre. Az elégedetlenségüket fehér karszalaggal is jelző börtönőrök azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mert a törvény nem teszi lehetővé számukra a munkabeszüntetést. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Diplomáciatörténeti kiállítással népszerűsíti a „Trianoni Szerződés Napját” a külügyminisztérium

Archív fotókat és korabeli dokumentumokat bemutató kiállítással népszerűsíti a román külügyminisztérium (MAE) június 4-ét, mint a „Trianoni Szerződés Napját”, arra a történelmi eseménnyel kapcsolatos törvényre hivatkozva, amelyet 2020-ban fogadott el a román parlament. A külügyi tárca keddi közleményében azt írta: mindig hálával idézi fel az elődöknek a nemzeti célkitűzések megvalósulásáért tett külpolitikai erőfeszítéseit, beleértve a „Nagy Egyesülés” (az Erdély és a Román Királyság egyesülését egyoldalúan kikiáltó 1918. december 1-jei gyulafehérvári román nemzetgyűlés) nemzetközi elismertetését.  A kiállítást a szerdai megnyitó után később csak június 4-én, majd a gyermeknapot és ortodox pünkösdöt magában foglaló ötnapos hosszú hétvége után, június 6. és 9. között tekinthetik meg az érdeklődők előzetes előjegyzés alapján. A román parlament 2020-ban, a volt külügyminiszter, a szociáldemokrata Titus Corlățean kezdeményezésére nyilvánította a „trianoni szerződés napjává” június 4-ét Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Újraindult a termelés az Azomureș kombinátban

Május utolsó napján részelegesen újraindult a termelés az Azomureș kombinátban, adta hírül az economedia.ro gazdasági hírportál. A marosvásárhelyi vállalat még 2021 decemberében állt le, azóta csak néhány hétig termelt az üzem. „Igen, részlegesen újrakezdtük a műtrágya gyártását, a termelési kapacitásnak körülbelül a 10 százalékával dolgozunk. Import ammóniából dolgozunk, ami egy olyan európai országból érkezik, ahol olcsóbb a gáz. Egy salétromsav és egy ammónium-nitrát berendezést üzemeltünk be. A berendezések néhány napig működnek, majd leállnak az ammónia beszerzése miatt, utána ismét újraindulnak, ugyanazzal a 10 százalékos kapacitással. Az elkövetkező hetekre vonatkozó döntést a gazdasági körülmények, a gáz-műtrágya árarány függvényében hozzuk majd meg” – nyilatkozták a vállalat illetékesei. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Andrei Demény