Greva din educaţie continuă

Greva din educaţie continuă, după ce sindicatele au anunţat că, în urma consultărilor din teritoriu, au decis să nu accepte niciun acord, chiar dacă e girat de preşedintele Klaus Iohannis. Federaţiile sindicale au transmis, într-un comunicat comun, că îşi menţin solicitarea privind creşterea imediată a salariilor cu 25%. În plus, sindicatele cer emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, adică aproximativ 4.000 de lei.
Oferta guvernanţilor îi nemulţumeşte pe profesori care au ieşit din nou în stradă. Câteva sute de participanţi au protestat în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa, de unde transmite corespondenta RRA Cristiana Sabău.
Reporter: Sute de profesori din Bistrița-Năsăud, afiliați ambelor sindicate, au manifestat, pe acordurile Gaudeamus Igitur, imnul ceremoniilor de absolvire care ar trebui să aibă loc zilele acestea.
-: Ne pare rău, atâta timp cât aproape s-a încheiat anul și unii, mai ales cei cu examene, sunt foarte nemulțumiți, dar trebuie să ne înțeleagă, pentru că la rândul nostru, de atâți amar de ani de zile și noi am fost înțelegători. Până la urmă se va găsi o rezolvare, dar rezolvarea nu ține doar de noi, din păcate, ține de cei din minister și conducerea noastră.
-: Mulțumim părinților și elevilor și le cerem să ne înțeleagă, dar nu facem aceste mișcări doar pentru noi, facem și pentru ei, pentru că sunt direct răspunzători guvernanții de acest drept al elevilor, dreptul la învățătură. Deci, ca să aibă elevii drept la învățătură trebuie să ne asigure cei care sunt puși acolo sus să ne conducă toate elementele care concură la acest drept la învățătură al elevilor.
Reporter: A declarat liderul județean al FSLI, Victor Ivan. La rândul ei, președinta sindicatului Spiru Haret, Cristina Rusu a spus…
Cristina Rusu: Noi suntem deciși să continuăm greva, pentru că Guvernul a venit cu altă ofertă, respectiv un voucher în plus. Colegii au venit astăzi să dea răspuns Guvernului./amirea/dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (31 mai)